- Fantastisk med så mye folk!

Publisert

- Foreleser Lise Barsøe var så imponert over tilstelningen i Søgne at hun donerte hele sitt honorar tilbake til arrangøren etter møtet. Dette var en helt fantastisk oppslutning om et viktig budskap som ikke kan gjentas for ofte. En problemstilling som angår absolutt alle, sa leder av Kommunalt foreldreutvalg i Søgne Tone Martha Sødal etter møtet i Nygårdshallen tirsdag kveld.  
Bry deg.
Møtet var det første i sitt slag i hele landet og er en del av kampanjen «Bry deg». To forelesere var invitert til samlingen, 16 år gamle Amalie Bramley fra Søgne som selv har opplevd mobbing ved flere søgneskoler, og forfatter og pedagogisk veileder Lise Barsøe. 
- Dette handler ikke om «engler og djevler» eller «de snille og de slemme». Vi har alle en mobber i oss, innledet Tone Martha Sødal før Amalie fortalte sin historie til en særdeles lydhør forsamling.
Fokuserer på løsninger.
Amalie fortalte en sterk historie, om hvordan hun ble mobbet, hvordan foreldre stikker hodet i sanden og nekter å se problemet. Det kanskje sterkeste ved hennes fortelling er likevel ikke de alvorlig episodene om mobbingen hun ble utsatt for, men hvordan hun har reist seg og fremstår som en ressurssterk ungdom. I tillegg til å gå videregående skole har hun energi til å stå frem og advare foreldre og unge om den mobbingen som foregår blant ungdom i dag. I stedet for å fokusere på seg selv som «offer», ser hun etter løsninger som kan være til hjelp for andre.
I tillegg til den mobbing for foregår i møte mellom mennesker fokuserer hun sterkt på den mobbingen som skjer via nett, og da gjerne i en form hvor mobberen er anonym.
- På nett sier folk ting til deg som de ellers aldri ville ha sagt i den tro at de kan være anonyme, sa Amalie. Hun har selv levert utskrifter av grove meldinger til mobbernes foreldre etter at politiet har identifisert avsenderen.

Barn kan ikke bestemme selv.
- Ofte opplever vi at barn som blir mobbet ikke ønsker at det skal snakkes om. De tror at problemet bare vil bli verre dersom de sier fra. Dette er en altfor viktig avgjørelse til at barn selv kan bestemme dette. Vi som voksne må ta ansvar og bestemme og si fra til skole og foreldre, sa Lise Barsøe i sin forelesning. 
Den engasjerte pedagogen fortalte om flere tilfeller hvor foreldre nekter å tro at deres egen barn kan være involvert i mobbing «Mitt barn sier at han ikke har gjort dette» er et svar som går igjen. «Alle andre gjør det» er også holdninger som går igjen.
- Den beste måte å forebygge mobbing på er å ha et godt klassemiljø hvor alle er inkludert, sa Barsøe som legger vekt på at forebygging alltid er bedre enn å vente til problemene har vokst seg store.
Barsøe snakket også om holdninger og oppdragelse. 
- Hvordan skal vi få barn til å oppføre seg pent hvis vi selv hele tiden snakker stygt om naboen? Vi skal vise at vi er sterke og står sammen for å stoppe mobbingen, avsluttet pedagogen til applaus fra den fullsatte hallen.
Først ute.
- Dette har vært utrolig positivt. Vi er først ute i hele landet med dette opplegget og nå får vi henvendelser om opplegget vårt fra alle kanter av landet, sa arrangøren etter møtet.
Facebook.
Sist oppdatert 04.11.2014 klokken 22.57 av Nicolai Prebensen
Fantastisk oppslutning om "Bry deg" møtet tirsdag. (Foto: Jon Aamodt)
Storfornøyde arrangører etter tirsdagens arrangement, Svend Jørgen Karlsen og Tone Marhta Sødal. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS