Beredskaps-fokuset økes i Søgne Røde Kors

Publisert
Av Jane Sofie Svendsbø
En endret værsituasjon og mer ekstremvær er en realitet også i Norge. Søgne Røde Kors fokuserer på økt beredskap gjennom satsing på aktiviteten beredskapsvakt, førstehjelpskurs til bedrifter, kommune og lokalbefolkningen. Dette er i tråd med Norges Røde Kors' nasjonale satsing på beredskap. 

Nærmere 60 har meldt seg som beredskapsvakter
Aktiviteten beredskapsvakt startet opp i høst og vi har allerede fått 58 innbyggere som har meldt seg, forteller leder av Søgne Røde Kors Beredskapsvakt, Maahr Ludvig Eikeland.

- Gjennom fire kvelder med førstehjelp og introduksjon til Røde Kors har mange nå gått gjennom nødvendig opplæring og vil være klare for innsats ved eventuelt ekstremvær eller andre kriser i kommunen.  Vi vil sette opp flere kurs for de som ennå ikke har fått skolert seg for oppgaven, sier Eikeland.

Beredskapsvaktene får utdelt Røde Kors-vest, ID-kort og registrerer sin kompetanse. Når det er gjort settes de opp på varslingslister og er klare til innsats dersom noe skulle skje.  

-Vi jobber nå med handlingsplaner for beredskapsvakt. Dette er en ny aktivitet, og vi ønsker å utvikle et godt samarbeid både internt i Søgne Røde Kors og eksternt med blant andre Søgne kommune, sier Eikeland.

426 personer på førstehjelpskurs hos Søgne Røde Kors Hjelpekorps
I tillegg til Søgne Røde Kors Hjelpekorps’ vanlige aktiviteter innen søk, redning og sanitet holdes det mange førstehjelpskurs gjennom året. I 2014 har det hittil blitt holdt 23 kurs med til sammen 426 deltakere. I 2013 ble det kjørt 17 kurs med 547 deltakere. Kurs kjøres internt blant annet til opplæring av beredskapsvakter, nye frivillige og for frivillige i andre Røde Kors-lokalforeninger. Eksternt holdes det kurs for bedrifter, organisasjoner og kommune. I november skal hjelpekorpset holde førstehjelpskurs for de som har omsorg for barn i Søgne. Dette er et samarbeid med helsestasjonen i Søgne kommune. 

Nasjonal satsing på beredskap, Søgne er godt i gang
På Røde Kors’ landsmøte i oktober 2014 ble det vedtatt en resolusjon som blant annet sier at alle ledd i Røde Kors bes å videreutvikle sin helhetlige, lokale beredskapskapasitet og -kompetanse. Dette innebærer at frivillige og ansatte er bevisst sin rolle i beredskapsarbeidet slik at vi effektivt kan bistå med søk og redning, psykososial førstehjelp og omsorgsoppgaver før, under og etter en hendelse.

Røde Kors skal også jobbe med å sikre økt kunnskap om førstehjelp i befolkningen, tilby førstehjelpsopplæring til flest mulig og sikre at alle frivillige og ansatte er trenet i både fysisk og psykososial førstehjelp.

-I Søgne har vi dyktige frivillige som legger ned mye arbeid i å utvikle vår beredskapskapasitet gjennom kurs og utvikling av aktivitet, forteller leder i Søgne Røde Kors, Inger Johanne Langlo. -Vi er også utrolig glade for fantastisk respons på vår nye aktivitet, beredskapsvakt. Vi er godt i gang med å ruste oss for å møte fremtidens utfordringer, sier Inger Johanne. 

Felles beredskap – Felles ansvar
Røde Kors har i samarbeid med Meteorologisk institutt og NVE utarbeidet en rapport (2014) som viser hvordan været og klima i de ulike landsdelene i Norge påvirkes av klimaendringene. Mer nedbør, tidligere vårflom, økt skredfare og mer tørke er blant noen av konklusjonene. Etter hendelser som brannen i Lærdal, ekstremværet Dagmar og nå brannene i Sverige  vet vi hvor viktig lokal beredskap er for å redusere skadevirkningene og komme folk til unnsetning.
Sist oppdatert 28.10.2014 klokken 16.00 av Nicolai Prebensen
To av de nye beredskapsvaktene, Frank Sørensen og Vera Bartok trener på førstehjelp på kurset Norsk Grunnkurs i Førstehjelp hos Søgne Røde Kors Hjelpekorps. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS