Vil teste alle voksne i Søgne

Publisert

Neste uke starter et pilotprosjekt i Søgne som skal undersøke 200 tilfeldig valgte innbyggere i Søgne mellom 18 og 69 år. Det skal undersøkes om disse bærer antistoffer etter flåttbitt. Får prosjektet midler vil en fullskalaundersøkelse settes i gang neste år. Da skal rundt 7200 personer i Søgne undersøkes.


- Jeg har fått positive tilbakemeldinger på dette med fullskalaundersøkelse, men jeg tør ikke si om vi får det til eller ikke. Men, det er jo lov å håpe, sier nevrolog Erik Thortveit ved Sørlandet sykehus Kristiansand.
Det er han som skal gjennomføre undersøkelsen som starter neste uke.

- Undersøkelsen skjer ved at det tas en blodprøve, og et enkelt spørreskjema om egen helse skal besvares, enten på nett eller papir, sier nevrologen. 

Thortveit er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen og har tidligere vært turnuslege i Søgne.

Vet ikke
- Vi vet ikke hvor vanlig det er med flåttinfeksjoner i Norge og det er det vi skal prøve å finne ut av, sier nevrologen.

- En undersøkelse av blodgiverne ved sykehuset i Kristiansand viste at hele 18 prosent hadde antistoffer i seg, noe man kan få etter et bitt. Det er vel ganske allment kjent at får man fjernet flåtten innen et døgn blir man som regel ikke infisert. Søgne har høye forekomster av borrelioseinfeksjoner og det er derfor jeg har valgt kommunen til denne undersøkelsen, sier Thortveit.

Frivillig
- Det er viktig å understreke at undersøkelsen er frivillig. De 200 vi har invitert har fått brev hvor vi beskriver dette. Vi håper at så mange som mulig har anledning til å delta i undersøkelsen til uken, sier kommuneoverlege Frank Andersen ved Søgne legesenter.

- Borrelioseinfeksjon kan behandles, men det er ikke enkelt å stadfeste at det er denne type infeksjon som skyldes plagene en del brukere av legesenteret har. Borrelioseinfeksjon er et stort helseproblem og det er de senere årene satt i gang flere store prosjekter som skal belyse problemet. Forhåpentligvis kan befolkningen i Søgne bidra til dette i årene som kommer, sier Andersen.

Lite kjennskap
- Vi vet lite om dette helseproblemet, fortsetter Thortveit. 

- Det er mye vi ikke vet og jo mer vi lærer jo mer kan vi hjelpe, sier han og ser frem til å starte undersøkelsen neste uke.

- De frivillige vil ikke få beskjed om resultatet av undersøkelsen, men på forespørsel vil den enkelte få vite om de bærer antistoffer eller ikke, sier Erik Thortveit
Sist oppdatert 07.10.2014 klokken 17.32 av Jon Aamodt
Nevrolog og doktorgradsstipendiat Erik Thortveit på legekontoret til kommuneoverlege Frank Andersen som har åpnet legesenteret for infeksjonsundersøkelsen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Flåttbitt kan gi infeksjoner. (Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer)
Powered by Labrador CMS