Farmasøyt Liv Homme. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)

Ny norsk akuttmedisin mot hjerteinfarkt endelig tilgjengelig i apotek

  Jon Aamodt
  06. feb 2023
  11:57
- Ved mistenke om hjerteinfarkt teller hvert minutt. Nå har Vitusapotek Søgne fått inn det nye legemiddelet Coxor (Acetylsalisylsyre) som kan redde liv. Norge er første landet som kan tilby dette legemiddelet, skriver apoteket i en pressemelding. 

Legemiddelverket anbefaler alle i risikosonen, særlig de over 65 år, å ha acetylsalisylsyre tilgjengelig. Spesielt i tilfeller der det kan ta tid før man får hjelp av helsepersonell. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I 2021 fikk 13.643 mennesker akutt hjerteinfarkt i Norge (FHI). Fedme, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og alder er risikofaktorer som øker sjansen for hjerteinfarkt. Gjennomsnittsalder for hjerteinfarkt er 65 år hos menn og 72 år hos kvinner. (HelseNorge).

- Hvert minutt teller
- Ved hjerteinfarkt teller hvert minutt, og det har lenge vært kjent at Acetylsalisylsyre minimerer skader i påbegynnende hjerteinfarkt. Acetylsalisylsyre gjør at blodet blir mindre klebrig, og minker risiko for blodproppene som forårsaker hjerteinfarkt. Derfor er det anbefalt at alle i risikosonen, særlig de over 65 har acetylsalisylsyre tilgjengelig, forklarer farmasøyt Liv Homme.
 
I 2015 ble Dispril avregistrert fra markedet, og siden da har man måttet tygge eller knuse tabletter for å få så rask virkning som mulig. Den nye medisinen virker raskere enn noen andre alternativer har gjort tidligere.

- Coxor har en patentert løsning der man vrir korken og en brusetablett faller ned i væske som oppløser medisinen og gjør den klar med rett dosering i løpet av sekunder. Det gjør at man ved symptomer kan få tatt dette uten hindringer, mens man venter på medisinsk hjelp. Det er viktig å huske på at dette er kun en medisin som skal benyttes for å begrense skadene, man skal alltid ringe 113 om man får symptomer på hjerteinfarkt, presiserer Homme.

- Ikke forebyggende
- Om man er i risikogruppen for hjerteinfarkt kan det være lurt å ha denne reseptfrie medisinen tilgjengelig hjemme. Coxor skal kun inntas ved mistanke om hjerteinfarkt og ikke benyttes forebyggende, avslutter farmasøyt Liv Homme.

Fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener tilgjengeligheten på legemiddelet kan være med på å redde liv.

– En betydelig andel av dem som dør av hjerteinfarkt, dør mens de venter på medisinsk hjelp. Tilgangen til en slik oppløsning er fordelaktig og kan redde liv, sier fagdirektør Steinar Madsen til NTB.


- Nå har Vitusapotek Søgne fått inn det nye legemiddelet Coxor (Acetylsalisylsyre) som kan redde liv, skriver apoteket i en pressemelding. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)

Fagleder i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. (Foto: Legemiddelverket)
Annonse