På vei hjem etter en lang og vellykket sjøspeidertur

Publisert

- Vi dro samlet fra Vestergabet på formiddagen etter at de fleste av glørne i St. Hans-bålene langs kysten var slukket. Etter mange utrolige flotte dager inne på Breivoll Gård i Ås kommune ved Oslo, gjør vi lørdag klar for hjemreise i våre mange seilbåter.
 
Tre uker
Det sier gruppeleder Geir Harbak fra 1. Søgne Sjø og Tommy Liane fra Flekkerøy BK Sjø til N247 på telefonen på samme dag som fellesferien starter opp.
Sammen med 1. Kristiansand Sjø, dro de i vei i en armada av ti flotte seilbåter, og flere båter skulle henge seg på underveis.
- Vi reiste inn med fire av våre båter. Lybsken, Lambo, Ellen og Grete II, og vi er 40 speidere fra 9-10 årsalderen (Stifinnere), til Rovere opp til 22 år, samt ledere, sier Tommy Liane.
- Søgne-speiderne reiste inn med tre båter, SS Nilsen, Torve og Niglus, og vi er 21 speidere totalt, sier Geir Harbak.
Norsk Sjøspeiderleir 2022 samler rundt 650 speidere, som er fordelt på rundt 30 seilbåter fra store deler av landet.
 
Overnatting
Om reisen østover forteller Søgne-lederen følgende:
- Nå har det seg slik at begge speider-troppene har skiftet mannskap underveis. De fleste som har kjørt i bil innover med det meste av telt og annet utstyr, blir med langs sjøveien tilbake. Nå blir det i båt for min del. På vei østover dro de først til Grimstad-området for den første overnattingen. Neste stopp ble Lyngør. Så gikk ferden til Kragerø, hvor fire nye seilbåter ble med.
Nøtterøy ble neste stopp, og da de dro mot Son var det i alt 17 båter med. Da de kom til Oscarsborg Festning i Oslofjorden, hadde de ei overnatting i havna der, før de seilte inn til Breivoll Gård hvor leiren holdt sted. Da var de totalt 25 speiderbåter i følge, og det var nok litt av et syn, sier en blid og fornøyd Geir Harbak.
 
«Haik»
Speider-lagene som deltok, fikk hver og en sitt eget ansvar for de forskjellige aktivitetene som skulle arrangeres. For gruppene fra Søgne og Flekkerøy handlet det om seil og kano-aktiviteter.
- Det ble jo etter hvert veldig mange speidere som prøvde seg i både seilbåter og i kanoer, noe de sikkert satte pris på, og som de sikkert syntes var veldig gøy, sier Tommy Liane.
Noe som satte ekstra morsomme og spennende spor under oppholdet, var nok det som på speiderspråket kalles for «Haik».
Artikkelen fortsetter under bildet.
Oscarsborg festning og piren med båtene under en av overnattingene. (Foto: Privat)
- Det vil si at speiderne må klare seg selv ett helt døgn uten at lederne ser dem. Vi kjørte våre inn til Aker Brygge, og her fikk de med seg kollektivkort for både buss og trikk. Så skulle de løse oppgaver underveis. De endte opp ved Holmenkollen hvor de måtte sove under åpen himmel, noen gjorde det blant annet under ei presenning. Det gikk veldig greit, sier Tommy Liane med et smil.
- Våre speidere ble satt av på Langøy ute i Oslofjorden. Der måtte de også gjennom forskjellige oppgaver, før de ble hentet hjem fra ei øy som imponerte speiderne mye. Det var visst nok utrolig fint der, sier Geir Harbak, som videre forteller at speiderne hadde med seg egen «niste» under «Haik-turen», så alt som skjedde i løpet av døgnets 24 timer, lå i deres egne hender.
 
Hjemreisen
Mye av maten som skulle fordøyes i løpet av alle disse dagene på Breivoll Gård, ble fraktet med bil fra hjemstedet og innover.
- Så handlet det om å varme mat opp på den gode gamle måten, nemlig på primus, sier Geir Harbak, som lørdag vender nesen hjemover, sammen med de andre seilbåtene fra Flekkerøy BK Sjø og 1. Kristiansand Sjø, som de dro i følge med østover.
- Da blir den første overnattingen ved Oscarsborg Festning, hvor det jo finnes masser av lærdom. Så drar vi til Stavern-området, videre til Kragerø, og så tar vi resten av turen hjem på sparket. Da handler det om vær og vind, og selv om alle deltakerne helt sikkert har kost seg under hele oppholdet, blir de to siste dagene på denne turen, for en «kosetur» å regne. Vi håper å være hjemme på øya og i Søgne til torsdag, avslutter Harbak.
Bildet under: En patrulje aktivitet hvor de lager et tørkestativ. (Foto: Privat).
Sist oppdatert 09.07.2022 klokken 08:55 av Nicolai Prebensen
1. Søgne sjøspeidere samlet ved Oscarsborg og utdeling av speidermerker. (Foto: Privat)
Her er ledere fra øya og Søgne samlet. I begge gruppene ble det skifte av mannskap underveis, og på bildet ser dere følgende ledere fra 1. Søgne Sjø: Geir Harbak, Geir Hanre, Trond Sand, Lars Fiskå, Cathrine Baudhus- Høgheim, Amalie Hamre, Ina Rebekka Nordhagen, Sander Schaldermose, Torkel Hamre, Magnar Johannessen og Stian Tønnesen. Fra Flekkerøy BK Sjø deltok Tommy Liane, Bjørnar Nilsen, Reidar Salvesen og Aasmund Lima (foto Privat) (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS