Landslags-gutter fra Vågsbygd storkoser seg på skatebrettet

Publisert

Det handler om presisjon og balanse, styrke i både hodet og beina, samt smidighet. Disse egenskapene har landslags-guttene Jonas Carlsson (19) og Fredrik Tangerud (24) fra Vågsbygd i fullt mon når de farter «verden rundt» på skatebrettene sine.
I Roma
Nylig kom de hjem fra et glovarmt Roma etter å ha forsøkt å kvalifisere seg til OL i Paris i 2024.
Der var de i spann med 150 andre landslagsutøvere fra nesten alle verdenshjørner, så konkurransen var knalltøff. Jonas kvalifiserte seg til kvartfinalen, hvor han kom på en fin 15. plass. I kvartfinalen ble det plass nummer 30, og siden det kun var de 16 fremste som gikk videre, ble det stopp her for den blide gutten, som bor på Andøya.
- Dette er nok min beste prestasjon på skatebrettet noen sinne. Jeg er veldig fornøyd med innsatsen, sier Jonas, som har mye gøyalt i skatesekken sin å fortelle om. Mer om det om litt.
Fredrik gjorde det veldig godt under øvingen, hvor skaterne kun har 45 sekunder på seg for å fremføre så mange triks som mulig, uten fall. Men det glapp dessverre litt da selve konkurransen startet.
- Nei, det ble helt stopp der, dessverre. Det var forferdelig varmt, det var hetebølge og gradestokken viste over de 40. Nå var jo det likt for alle, men jeg merket det i hvert fall godt, sier Fredrik til N247 når vi treffer de to guttene ute ved Vågsbygd Seilforenings lokaler og brygge på Bredalsholmen.
 
Jonas
Jonas, med aner på Flekkerøy, er helt klart den mest bereiste av de to skate-kompisene. Allerede som 3-åring fikk han så veldig lyst på ett brett da han var med familien i en leketøysbutikk. Som unger flest, fikk han ønsket oppfylt. Tre år senere var han på plass i skatehallen «Vision» på Lund, og siden har det gått i ett sett på brett for 19-åringen.
- Jeg deltok i min første konkurranse som 9-åring i skatehallen på Lund. En hall som ble mitt andre hjem i årene som fulgte. Jeg var der så godt som hver eneste dag fra dørene åpnet og til de lukket. Det var jo en utrolig gøy hobby jeg hadde valgt i livet mitt, sier Jonas med et smil.
Måneder og år gikk, og i 2014 var han klar for sitt aller første Norgesmesterskap på Gjøvik. Innen skatesporten er du juniorutøver frem til du fyller 15 år. Etter en fin gjennomførelse her, ble det NM i Stavanger (2016) og i Oslo året etter. Den godeste Vågsbygd-gutten var ikke snauere enn at han like godt dro hjem til Andøya med to gull i kofferten. Om det var både stort og flott, jublet han kanskje ennå litt høyere da han som junior kom hjem med gull i i NM for senior i Trondheim i 2018.
- Joda, husker veldig godt det. Det var jo litt ekstra gøy, minnes Jonas.
 
I USA
Jonas gjorde seg ferdig med videregående skole i fjor. Han valgte seg et friår, og da skulle selvfølgelig lidenskapen hans pleies.
- Jeg har vært ett halv år i USA. Her har jeg mange gode venner, og det ble helt klart mye skating. Der over er det jo mye større byer med veldig store parker, så mulighetene for tøffere økter er jo langt større, sier Jonas, som i tillegg til NM-gullene, også har vært og besøkt flere av verdensbyene, selvfølgelig med brettet og mamma Unn som sine følgesvenner. Det var i 2016, og Jonas var 13 år gammel.
- Det ble en uforglemmelig reise. Det handlet om byer som London, Paris, Barcelona, Berlin samt steder i Florida, sier en «verdensvant» skater fra Andøya.
 
Fredrik
- Mitt første bekjentskap med et brett skjedde faktisk gjennom en kamerat av pappaen min. Han hadde en form for et brett liggende under garasjen sin, og jeg var ikke sen om å hente det frem. Der og da ble det mitt, sier Fredrik, og smiler, og setter «cellene» i gang for å mimre litt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fredrik t.v. fikk låne pappa sin bil for anledningen. Det er en Cherevolet Corvette Stingray med 270 hestekrefter. (Foto: Arild Hansen).
- Nå har jeg på langt nær opplevd så mye som Jonas, så det er sagt. Jeg begynte å skate hjemme i gata, og etter hvert ble det «Vision» over på Lund. Der traff jeg mye flott ungdom som med årene også ble venneflokken min. Kristiansand Skateklubb ble stiftet i 2017, og det er en fin klubb å være medlem av. Det har blitt mye trening i et fantastisk miljø.
- Min første konkurranse var i Bekkestua i Oslo i 2012, sier Fredrik, som takker Jonas for at han ble med på flere reiser og konkurranser.
- Han «dro» meg jo med. Det er jeg glad for i dag, sier Fredrik og ler godt.
Internasjonal konkurranse
I 2019 deltok han i sin første internasjonale konkurranse. Det skjedde under X-Games i Oslo, og etter «kvalliker» vant han nordisk mesterskap, og ble belønnet med en plass blant proffene. Her endte han på en fin-fin 8. plass. Siden 2018 har han deltatt på hvert NM, og her har han blant annet vunnet i kategorien «Beste triks». Det gjorde han også under den kjente «NM-uka« på Hamar i 2020.
- Det har vært mye gøy, og i neste uke drar vi til den lille byen Breda utenfor Amsterdam. Da er det klart for «Damn-Am» som er den største amatørkonkurransen i verden, og som arrangeres i flere større byer, avslutter Fredrik Tangerud.
Sist oppdatert 07.07.2022 klokken 06:43 av Nicolai Prebensen
Fredrik t.v. og Jonas på plass nede ved Vågsbygd Seilforenings brygge på Andøya. (Foto: Arild Hansen)
Fredrik på brettet utenfor kilden. (Foto: Viduc Truong.)
Powered by Labrador CMS