Kronikk: Hvordan skal sykehuset vårt være i 2040?

Publisert

Av Nina Mevold, administrerende direktør Sørlandet sykehus HF (SSHF)
Befolkningen blir eldre. Veiene knytter oss tettere sammen. Teknologien gir nye muligheter. Det skjer store og raske endringer i Agder, som ellers i landet. Hvordan skal vi best planlegge for sykehuset de neste 20 årene? Sørlandet sykehus HFs Utviklingsplan 2040 er nå ute på høring, og innspillene som kommer inn skal bidra til å gi svar.
Høringsversjonen er et resultat av flere samlinger med ledere i sykehuset, tillitsvalgte, verneombud, brukergrupper, ungdomsråd, styret, Universitetet i Agder og kommunene i Agder. Takket være et stort faglig engasjement, solid erfaring og kompetanse om nåtid og forventet fremtid hos de som har vært involvert, har vi på kort tid kommet i mål med et godt høringsutkast. Sammen har vi pekt ut en ambisiøs retning for regionens spesialisthelsetjeneste. Målet det samme for fremtiden som for i dag;  å planlegge for det økende behovet for spesialisthelsetjenester slik at SSHF kan gi alle i Agder god og trygg pasientbehandling også de neste 15-20 årene.
Kronikken fortsetter under annonsen.
Ser vi 20 år tilbake, skjønner vi at 2040 er langt fram. Det er mye vi ikke vet om utfordringene som vil møte oss 20 år fram i tiden. Noe vet vi og noe forventer vi.  Vi vet at det vil skje en krevende demografisk utvikling ved at vi blir stadig flere eldre med økt sykdomsbyrde og knapphet på helsepersonell. Vi vet også at vegutbyggingen i regionen vil bidra positivt til samarbeid på tvers av regionen. Vi forventer at befolkningen i Agder vil ha økte forventninger til hvilken helsehjelp de tilbys. Vi forventer videre en hurtig utvikling i bruk av digitale verktøy og bruk av data. I dette landskapet skal vi videreutvikle et foretak med tre somatiske sykehus – Arendal, Flekkefjord og Kristiansand. Samtidig skal vi fortsette arbeidet med å styrke kvalitet og pasientsikkerhet. 
Vi har skissert tre viktige områder som vi må lykkes med for å kunne realisere utviklingsplanen:
  1. Å videreutvikle foretaket sammen med pasienten - for pasienten. Samarbeidet med pasienten ansees som grunnleggende for videreutviklingen av kvaliteten i helsetjenestene. 
  2. All utvikling må ta høyde for kultur for helhet og samarbeid. Vi må samarbeide enda bedre i sykehuset, og ressursene må utnyttes mer optimalt på tvers av foretakets klinikker. 
  3. For å ta høyde for demografiske framskrivninger, må vi hente ut mer helsetjenester for pengene, i et fortsatt økonomisk bærekraftig sykehus. Dette gjelder både for sykehuset og kommunene i Agder.
Vi mener at vi i utviklingsplanen har lagt kloke rammer for nye løsninger når det gjelder organisering av foretaket, hvordan vi samarbeider innenfor foretaket og hvordan vi samarbeider med kommunene. En hovedutfordring for både sykehuset og kommunene blir rekruttering av nok helsepersonell. Vi vil legge vekt på å være en attraktiv arbeidsgiver med et godt læringsmiljø for å rekruttere og beholde kompetente medarbeidere. Vi vil tenke nytt om arbeidsoppgavene til de ulike helseprofesjonene. Vi vil samarbeide med UiA og UiO om utdanning av helsepersonell, med mer effektiv praksis i helsetjenestene. 
Vi vil etablere en desentral medisinutdanning i vår egen region. Også teknologi som robotisering og kunstig intelligens vil ha betydning, sammen med digitalisering, tjenesteinnovasjon og god logistikk. Nytenkning om et mer effektivt samarbeid med kommunene om en helhetlig og sammenhengende helsetjeneste er også en del av løsningen. Ikke minst om oppfølging av pasienter i hjemmene. Teknologien gir oss utvidede muligheter for å tilby pasienter mer og bedre helsetjenester hjemme, slik at flere slipper reiseveien til kontroll og behandling. Samtidig vil det alltid være slik at møtet mellom mennesker vil være sentralt i sykehusene. Teknologi vil benyttes for å sikre kapasitet til pasientens gode møte med helsepersonell også i framtiden. 
Nye måter å jobbe på digitalt med pasienten i hjemmene, sammen med bygging av veier, eksempelvis mellom Flekkefjord og Kristiansand og ny trase mellom Grimstad og Arendal, vil redusere både behov for oppmøte og reisetiden mellom de tre sykehusene radikalt. Vi vil kunne flytte både medarbeidere og pasienter mer effektivt mellom sykehusene enn før. Dette gir muligheter for å tenke nytt med tanke på videreutviklingen av de tre sykehusene. 
Noen av mulighetene skisseres i Utviklingsplan 2040 i en prioritering av utredninger som skal vurderes gjennomført før neste gang utviklingsplanen skal oppdateres om 4-5 år.
Frem til høringsfristen 15. mars 2022 ønsker vi å få innspill fra så brede lag av befolkningen som mulig. Det er viktig for oss å høre hva befolkningen i Agder legger vekt på, og hvilke prioriteringer vi bør ta hensyn til når vi skal ferdigstille planen frem til vårt eget styremøte i april og deretter i styremøtet i Helse Sør-Øst RHF i mai. 
Er det områder vi ikke har tatt høyde for og som vil kunne påvirke hvordan vi bør tenke fremover?
Høringsversjonen av Utviklingsplan 2040 ligger tilgjengelig på vår nettside, sshf.no.
Alle høringsuttalelsene som kommer inn vil bli vurdert, publisert på våre nettsider, oppsummert og forelagt styret ved behandling av det endelige forslaget til Utviklingsplan 2040. Så om du ønsker å bidra i utformingen av fremtidens sykehus i Agder, har du muligheten nå!
Sist oppdatert 26.01.2022 klokken 09:25 av Nicolai Prebensen
Høringsversjonen av Utviklingsplan 2040 ligger tilgjengelig på vår nettside, sshf.no. Alle høringsuttalelsene som kommer inn vil bli vurdert, publisert på våre nettsider, oppsummert og forelagt styret ved behandling av det endelige forslaget til Utviklingsplan 2040. Så om du ønsker å bidra i utformingen av fremtidens sykehus i Agder, har du muligheten nå, står det i kronikken til administrerende direktør Nina Mevold. (Foto: Sørlandet sykehus HF)
Powered by Labrador CMS