- Foreldre og foresatte som ønsker det, får tilbud om å vaksinere sine barn som er mellom 5 og 11 år, skriver regjeringen i en pressemelding fredag. (Foto: Kristiansand kommune)

Tilbyr koronavaksinasjon av barn og unge

  Nicolai Prebensen
  14. jan 2022
  11:24
- Foreldre og foresatte som ønsker det, får tilbud om å vaksinere sine barn som er mellom 5 og 11 år. Vaksinering er frivillig, og det gis ingen generell anbefaling om å vaksinere alle barn i denne aldersgruppen, skriver regjeringen i en pressemelding fredag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Barn blir svært sjelden alvorlig syke, og det er foreløpig begrenset kunnskap om sjeldne bivirkninger eller bivirkninger som kan komme etter lang tid. Den individuelle nytten for de fleste barna er liten, og Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke en anbefaling om at alle barn mellom 5 og 11 år skal vaksineres. De åpner imidlertid for at alle foreldre og foresatte får tilbud om vaksine til barna sine, men det vil være spesielt aktuelt for noen få grupper, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressemeldingen.

Kroniske sykdommer
Det står videre i meldingen at vaksinasjonen kan være særlig aktuelt for barn med kroniske sykdommer, for familier der barn har nær kontakt med personer med særlige behov for beskyttelse og for barn som har økt risiko fordi de skal oppholde seg i land med mer smitte eller dårligere tilgang til helsetjenester. Det vil også være aktuelt for barn som av andre grunner lever i en særlig utsatt situasjon.

- Vi følger Folkehelseinstituttets anbefaling, og det vil være et tilbud om gratis vaksinasjon til barn der foreldre og foresatte ønsker det, sier Kjerkol. 

Unge mellom 12 og 15 år
FHI anbefaler at ungdommer i aldersgruppen 12-15 år kan få tilbud om dose to. Det er likevel ikke en generell anbefaling om å ta vaksine da den største nytten allerede foreligger med første dose og dose to kan gi noe økt risiko for hjertemuskelbetennelse. Per i dag har vi også begrenset kunnskap om andre sjeldne bivirkninger. Det vil likevel være et tilbud til dem som ønsker det.

– Vi følger Folkehelseinstituttets anbefaling, og det vil være et tilbud om gratis vaksinasjon til barn der foreldre og foresatte ønsker det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no