De to tidligere fiskerne og arbeiderne på det gamle fiskemottaket, Rolf Gustav Kristiansen t.v. og Gunnar John Kristiansen sammen med Ole Christian Breland som har stått for innredningen i begge etasjene. (Foto: Arild Hansen)

Ny kristen TV-kanal flytter inn i et tidligere fiskemottak og røkeri på Flekkerøy

  Arild Hansen
  12. jan 2022
  09:52
- Dette blir kjempefint. Vi gleder oss veldig til oppstarten i mars måned, sa Sven Gunvaldsen og Lorentz S. Kjenes da de tirsdag formiddag trådde over dørsvilla til de tidligere lokalene til fiskemottaket, røkeriet og «rekeskrelleriet» på Fladen på Flekkerøy.
 
«Bedehuskanalen»
Sven Gunvaldsen, som er en kjent grunder av bedriften SG Armaturen som så dagens lys i Lillesand i 1990, er sammen med Johnn Hardang et lite knippe andre personer ideskaperne bak selskapet «TV 12 Norge».

- Dette er en helt ny greie. Driftsselskapet har så smått startet opp, og skal drive under det som har fått tittelen «Bedehuskanalen». Vi skal blant annet høres og bli kjent helt sør fra Flekkerøy og opp til Tromsø i nord. Foruten disse to stedene, skal vi vise oss med TV-studioer på Gol, i Oslo, Stavanger, på Sunnmøre, i Trøndelag, og så blir selve mediesenteret på Sotra ved Bergen, sier Sven Gunvaldsen, som begynte å sysle med disse tankene for fire-fem år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Jeg og Johnn Hardang fra Bergen hadde en del samtaler den gang. Så valgte vi å gå for dette prosjektet, og nå er vi snart i gang. Johnn holder til i Bergen, og blir redaktør for «Bedehuskanalen». Dette blir veldig spennende, sier Sven Gunvaldsen, som er eier av det gamle fiskemottaket på Fladen ute på øya, eller på Hustofta som stedet på Skålevig opprinnelig heter.
 
Veldig fint
Det gamle fiskemottaket på øya har stått brakk i mange år. Foruten et par leietakere som har drevet sine enmannsforetak, har de gamle lokalene stått på «stedet hvil» helt frem til september i fjor.

- Da satte jeg i gang, sier Ole Christian Breland som er innehaver av firmaet Breland Byggetjenester.

Han forteller videre:
- Det var jo mye som måtte gjøres. Jeg har blant annet brukt 250 sekker med flytsparkel for å rette opp gulvene. Vi har fikset toalettene og det gamle kjølerommet. Vi har malt mye, og så har vi beholdt noe av den gamle sjarmen i bygget. Oppe på «Sjibuloftet» er det foruten alt det som et TV-studie har behov for av utstyr, blitt pyntet opp med gamle bilder, garn, teiner og dobber. Akkurat slik et loft i sjøkanten skal sees ut, smiler Ole Christian, og føyer til:

- Magnhild Sørensen i Flekkerøy Historielag har vært «arkitekten» bak innredningen av loftet. Det skal hun ha. Det er blitt kjempefint i TV-studiet der hvor døren går ut til en stor og flott terrasse hvor du har utsikt over hele Mæbøfjorden.
 
Arbeidere 
Både Gunnar John Kristiansen og Rolf Gustav Kristiansen har tidligere jobbet som fiskere, og så har de i hver sin periode også vært på «bua» på Fladen.

- Vi gikk faktisk på skole sammen, og så har vi gått etter «silda» sammen ombord i fiskebåten Gamma» fra Flekkerøy. Det er flere titalls år siden, ler de to staute mannfolka, som jobbet hver sin periode på fiskemottaket.

- Her var det fire-fem båter som leverte all slags fangst, og så var det et eget røkeri. Det satt seks jenter ved rekemaskinen og sorterte. Joda, det var fullt kjør, og kom det inn en fiskebåt utenom den vanlige arbeidstiden, måtte en av oss stille opp på kaia for å ta i mot, minnes Rolf Gustav.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Det gamle fiskemottaket er det hvite bygget midt i bildet. Publisert med tillatelse av Ernst Norheim og Thorstein Thomassen.

- Så flott det er blitt, parerer Gunnar John. Fine lokaler, med fint kjøkken og like flotte og nymoderne toaletter. Vi hadde det jo ikke akkurat slik den gang vi jobbet her. Vi måtte blant annet skifte over til arbeidstøy så fort vi kom inn døra her nede. For det ble jo ei stram lukt av all fisken, ler Gunnar John, som syntes det er veldig gøy at det er noe på gang i den gamle bygningen på Hustofta.

- Godt å høre. Her kom det inn fiskere på båtene som var ute å jaktet etter liv i havet. Nå skal vi etter hvert ut å «fiske» etter mennesker, sier Sven Gunvaldsen med et smil, og får et godt nikk tilbake fra Lorentz S. Kjenes.

For den nye geskjeften som starter opp om et par måneder ute på øya og i landet for øvrig, skal de få til.
Sist oppdatert 12.01.2022 klokken 10:36 av Nicolai Prebensen

Lorentz S. Kjenes trives godt bak tangentene på pianoet i TV-studioet. (Foto: Arild Hansen)

Lorentz Spurkeland Kjenes t.v. og Sven Gunvaldsen nyter utsikten utover Mæbøfjorden fra "Skibbuloftet". (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no