«Mysteriet på Kinn»

Publisert

Artikkelforfatteren har sent oss noen historier fra Flekkerøy som har vært publisert i Flekkerøyposten for en god del år tilbake. - Disse sakene og flere til kan kanskje komme i bokform etter hvert, sier artikkelforfatteren til N247.
Av Jørgen H. Kristiansen
Kinn er i dag ei fredelig øy som ligger nordøst for Flekkerøy. Øya ligger midt i Østergapet og er et viktig landemerke i innseilingen til Kristiansand.  Kinn har vært vitne til store og tragiske forlis. Den 10. september 1855 forliste for eksempel dampskipet «Norge» utenfor Kinn, etter å ha støtt sammen med dampskipet «Bergen». Mer enn 30 mennesker omkom. Den 11. januar 1917 omkom Jørgen Kristiansen og brødrene Torkild og Johan Arnt Knutsen ved Nilsesskjær like innenfor Kinn. De hadde rustet seg til sildefisket og var på vei hjem fra byen. 
Det er for øvrig denne Jørgen jeg er oppkalt etter. Bakgrunnen for at Kinn nå har havnet i søkelyset er et gammelt hollandsk kart som fylkeskonservatoren har fått kopi av. 
Min bror Steinar og jeg laget ei bok om stedsnavn på Flekkerøy og vi gjorde derfor litt undersøkelser i den forbindelse. Det er ikke så mange forklaringer på hva navnet kommer av. Det mest nærliggende er at øya har form som et liggende menneskekinn. Andre sier navnet skal komme av de bratte fjellsidene. 
På høyeste toppen av Kinn finnes to gravrøyser. Disse røysene er blitt sagt at er fra overgangen mellom bronsealder og jernalder. Denne gravskikk vant innpass på våre trakter allerede i bronsealderen - omkring 1500 år før Kristus.  
Det er ingen tvil om vi på Sørlandet har slike gravrøyser, men kan det tenkes at røysene på Kinn ikke er gravrøyser, men rester etter eldgamle varder som markerte innseilingen til det Nicolai Wergeland i 1812 kalte «den bedste havn i hele Norge, ja Verden, Maltha maaskee undtagen..». Kanskje kan det også tenkes at det har vært gravrøyser, men at de så er bygd om til varder?
Uansett, grunnen til at dette har dukket opp som et spørsmål, er et gammelt hollandsk kart over området rundt Flekkerøy. Dette kartet har tegnet inn en galge på det vi i dag kjenner som Fredriksholm festning. Fredriksholm er også benevnt Tjuvholmen. Med andre ord må kartet ha hentet detaljer fra eldre kart som er eldre enn 1655 da Fredriksholm ble påbegynt. Kanskje kart fra 1400- eller 1500-tallet. I tillegg er det tegnet inn to store varder på det som ser ut til å være Kinn. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bilde av Kinn tatt fra øst. Restene av det som var varder eller gravrøyser ligger på toppen av Kinn. (Foto: Steinar Kristiansen).
Kan det tenkes at Kinn har hatt to høye varder av stein som har markert innseilingen til Flekkerøy havn og at disse ble reist sent i vikingtiden og stod der til en gang på 1400- eller 1500-tallet? Vi får neppe noen gang et sikkert svar på det, men dette gamle kartet gir i alle fall grunn til å spørre om «barnelærdommen» vår om at det er to gravhauger på Kinn er riktig og at dette heller har vært to eldgamle varder. 
Kilder:
    • http://www.kulturminnesok.no/Lokaliteter/Vest-Agder/Kristiansand/Kinn
    • http://fylkeskonservatoren.vaf.no/fotoweb/
    • Normann Liene
    • Leiden University Library, Maliebaan 30, 2311 CC Leiden , Nederland
Utsnitt av kommuneplanen til Kristiansand kommune. Kinn sees oppe til høyre i kartet. Her er det faktisk merket av for forminne nr. 1 i kommuneplanen med følgende tekst: «Kinn, 2 gravrøyser, bronse/jernalder» (Foto: Kristiansand kommune)
Powered by Labrador CMS