Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Tredje dose til alle voksne før påske, anbefaler munnbindbruk

  Nicolai Prebensen
  30. nov. 2021
  10:40
- Pandemien er ikke over. Vi skal gjennom en vinter hvor vi må ha kontroll. Unngå overfylte sykehus, men vi må unngå en ny nedstengning med de store sosiale og økonomiske konsekvensene det vil ha. Målet er at vi klarer begge deler, sa statsminister Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol torsdag formiddag.

- Vi må lære av det vi har vært gjennom, og det aller viktigste vi har lært er at gjennom vaksinering er vi mye bedre beskyttet enn før. Vi tåler mer smitte, men vi må ha kontroll. Vaksine er det viktigste, sa han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Smitten øker, siste uke er det registrert 18.000 nye smittede. Rundt 250 innlagte er på intensiv behandling, flere sykehus har utsatt operasjoner. Belastningen øker i sykehusene. Det nye viruset er mer smittsomt enn de forrige, men vi vet ikke hvor mye mer farlig dette nye viruset er, fortsatte statsministeren.

- Derfor innfører vi tiltak for å begrense smitte og har revidert strategien. Den nye strategien er for å beskytte blant annet helsetjenesten. Vi skal også beskytte barn, økonomien og finne den riktige balansen fremover. Dette kan vare lenge. 

Testing
- Strategien bygger på det vi vet. Utstrakt testing, vaksine og gjøre tiltak som er vi vet har fungert tidligere. Tiltak som treffer og er forholdsmessige.

- Vaksinedekningen er god, men det er 350.000 voksne som ikke er vaksinert i landet. 650.000 som ikke har fått to doser. Oppfordringen til de som har takket nei til vaksine, takk ja, sa Støre videre.

- Alle som er over 65 år skal vi prøve å få vaksinert innen årets utgang. 400.000 doser skal settes i uken. Vi planlegger for at hele den voksne befolkningen skal få en tredje dose innen påske. Kommunene må sette opp vaksinasjonstempoet, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Dette er de nye nasjonale tiltakene og anbefalinger:

Regjeringen innfører to nye regler:
  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon
Nye, nasjonale anbefalinger:
  • Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand
  • I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor
  • Dette kommer i tillegg til tiltakene som regjeringen innførte mandag 29. november for å bremse spredningen av omikronvarianten
- Kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten bør i tillegg vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak. Kommunene bør samordne seg regionalt når det er behov for det, sa helseminister Ingvild Kjerkol. 
Sist oppdatert 30.11.2021 klokken 10:42 av Nicolai Prebensen

Statsminister Jonas Gahr Støre har som mål at alle voksne skal få sin tredje vaksinedose innen påsken 2022. (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no