Bildet er tatt på Mæbø rundt 1938, hvor det også den gang var en del sjibuer. Bak på bildet sees Krabbodden. (Foto: H. Andersen/Nasjonalbiblioteket)

Steinar og Jørgen har laget ei ny bok om sitt kjære Flekkerøy

  Arild Hansen
  28. nov. 2021
  22:44
Steinar Kristiansen er registrert med sitt eget forlag, og via dette har han så langt utgitt 50 bøker. Tidligere har han og broren Jørgen Haugland Kristiansen laget bøker sammen, og førstkommende tirsdag kveld lanserer de nykommeren «Idylliske Flekkerøy» på Historielagets Museum inne i Lindebøskauen.
 
Privilegerte
- Vi føler oss privilegerte som har kunnet lage denne boken, sier Steinar, og viser til at utgivelsen er støttet med midler fra Agder Fylkeskommune, Kristiansand kommune og lokale sponsorer.

Steinar begynte å sysle så smått som fersk forfatter i 2010. Det ble etter hvert utgivelse av «Oksen i Havgapet», som handlet om det kjente Oksøy fyr like utenfor Flekkerøy, og om en fyrbøter der ute som med årene fikk utrolige 25 barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Det ble videre en veldig sann historie om «Kaptein Mendoza». Jørgen har blant annet gravd godt i slekten, og laget boken «Familien Haugland Kristiansen». Sammen med broren har han laget tre andaktsbøker, hvor den ene ble lagt ut i over 40.000 postkasser.

Nå har de slått på stortromma igjen. «Idylliske Flekkerøy» er en forlengelse av «Maritim Opplevelsesbok» som de gav ut i 2014. Den boka handlet om alle stedsnavnene rundt kysten av Flekkerøy. I boka som blir lansert tirsdag, har de tatt for seg alle navnene på selve Flekkerøy, altså i hovedsak kun hovedøya.
 
Tidkrevende
- Det har vært veldig moro å jobbe med denne boka. Samtidig er det en tidkrevende hobby. Vi er svært takknemlige til alle som har stilt opp til intervju og samtale om stedsnavnene våre, sier brødrene som forteller at de har brukt mer enn 100 ulike kilder til boken.

De viktigste kildene er særoppgaver i norsk på videregående skole som ble laget av tre Flekkerøy-jenter rett før årtusenskiftet. Ellers har egne intervjuer, eldre kart, avisartikler, Historielagets årsskrifter, kommunekart, bøker og ikke minst eiendomsregister eller skattematrikler stått sentralt i skattejakten.

Første gang Flekkerøy er nevnt på et kart var i 1539. Navnets opprinnelse har flere mulige tolkninger, men de heller mot det gamle hollandske ordet «Vlecker» som betydde handelssted (V-en ble uttalt F).
 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Brødrene Jørgen og Steinar Kristiansen har laget ei ny innholdsrik bok om Flekkerøy. (Foto: Arild Hansen).

1.100 bøker
Boka er på 223 sider, og den er trykt opp i et opplag av 1.100.

- 200 av dem er allerede lovet bort før boka kom fra trykkeriet søndag, sier Steinar og Jørgen til N247.

Boken kan utvilsomt bli en flott gave å legge under juletreet i år. For dette er ei bok som vil interessere både de som er født og oppvokst her ute, samt tilflyttere. Spesielt for sistnevnte er innholdet om deres nye bosted flott forklart. Billedmessig er boka midt i blinken.

- Boka kan kjøpes på Historielagets Museum tirsdag 30. november, eller via vår Facebook-side «Idylliske Flekkerøy», avslutter Steinar Kristiansen.
Sist oppdatert 28.11.2021 klokken 22:44 av Nicolai Prebensen

Dette bildet er også fotografert rundt 1938 og er tatt ved Skibusundet, cirka der broa i dag går over til Geiderøya. (Foto: Mittet/Nasjonalbiblioteket)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no