Dette bildet tok fallviltgruppa i Bykle i 2017 etter en elgpåkjørsel hvor en elg havnet helt inn i bilen. - Bare flaks at menneskeliv gikk tapt, skrev gruppa på Facebook den gang. (Foto: Bykle fallviltgruppe)

Her skjer viltpåkjørslene i Agder

  Nicolai Prebensen
  25. nov. 2021
  16:55
- Så langt i år er det registrert 782 kollisjoner i Agder mellom bil og vilt i fylket. Bare i oktober og november er 151 dyr i dette området påkjørt og skadet, skriver Gjensidige i en pressemelding torsdag.

Forsikringsselskapet Gjensidige har gått gjennom statistikk fra Miljødirektoratets hjorteviltregister som viser hvor og når viltpåkjørslene skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- I tiden fremover må bilførere være ekstra oppmerksomme på at det plutselig kan dukke opp dyr i veibanen. Flere av de mer alvorlige ulykkene skjer fra nå av og gjennom vinteren, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige. 

Økningen på vinteren kan forklares med kortere dager og mørkere kvelder som det gjør det vanskelig å oppdage dyra i tide, vanskeligere føreforhold både for dyr og trafikanter, sesongtrekk og høstjakta som fører til at dyra forflytter seg mer.

Hovedfartsårer mest utsatt
Hovedveier og veier med mye trafikk kommer naturlig nok høyt på listen over hvor det oftest skjer påkjørsler. Men også her er enkelte strekninger mer utsatt enn andre.

- Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt der det er skiltet med viltovergang eller fare for vilt. Tidspunkt på dagen har også noe å si. Flest ulykker skjer mellom klokken 07.00 og 08.00 på morgenen, og etter klokken 17.00 og frem mot midnatt, sier Voll videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Her kan du se hvor viltpåkjørslene har skjedd i Agder siste halvåret, med beskrivelser. Hjorteviltregisteret registrerer alle typer påkjørt vilt, ikke bare rådyr og elg. (Skjermdump fra hjorteviltregisteret).

Meld fra hvis du kjører på dyr
Voll understreker at kjører du på et dyr, har du plikt til å melde fra. Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

- Kontakt Politiet på 02800, de rekvirerer viltnemda/fallviltgruppa. Merk stedet der du kjørte på dyret slik at det blir enkelt å starte søket, sier Voll.

Skader på eget kjøretøy ved dyrepåkjørsler dekkes av kaskoforsikringen på bilen. Hos Gjensidige reduseres egenandelen med 2.000 kroner og du slipper bonustap ved dyrepåkjørsel.

Gode råd:
  • Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og utsatte tider på døgnet
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien
  • Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn
  • Meld fra hvis uhellet er ute
  • Det er straffbart å etterlate skadde dyr

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring. (Foto: Gjensidige)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no