Øyvind Karlsen (t.v.), Magnhild Sørensen og Tor Einar Tobiassen tok i mot elevene med åpne armer, og få, om noen, kan mer historie om Flekkerøy enn dette trekløveret. (Foto: Arild Hansen)

Firmenninger mimret om sine oldeforeldre på museet til Flekkerøy Historielag

  Arild Hansen
  22. nov. 2021
  18:28
- Dette var både interessant, litt spennende og veldig gøy, sa tenåringene Marie Omland og Emine Løvsland etter at 9. trinn ved Lindebøskauen ungdomskole hadde vært på besøk ved museet til Flekkerøy Historielag mandag morgen.
 
Tverrfaglig tema
Det store klassekullet som teller over 60 elever, ble delt opp i tre puljer i løpet av formiddagen. Som vanlig var det guidene Magnhild Sørensen, Tor Einar Tobiassen og Øyvind Karlsen som viste elevene rundt i kjellerlokalet som rommer et  mangfold av historie fra øya. Det de ikke vet om nettopp dette, er knapt verd å vite.

- Noen av elevene var litt nysgjerrige på forskjellige ting, og spurte seg frem. Om langt tilbake i tid, kanskje om litt nær slekt, for det er det jo veldig mye av her ute, sier de tre allvitende historikerne til N247.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Og legger til;
- Nå er det jo en del ungdom som ikke kommer fra øya, og som ikke har noe slekt her ute. For enkelte var sikkert mye helt nytt. Men de fikk nok med seg en del lærdom, sier Magnhild Sørensen, som fortalte om gamle brudekjoler i både sort og hvitt. Om lokale folk og Titanic-forliset i 1912, Hun viste eldgamle og litt «nyere» bilder, noe elevene tydeligvis satte stor pris på.

- Vi skal ha tverrfaglig tema om tro og tradisjoner. Så vi begynner med det lokale, så går vi videre med det nasjonale og så internasjonalt. Vi på skolen tok kontakt med historielaget som jo holder hus kloss over veien for skolen, og der fikk vi ei hyggelig tilbakemelding om omvisning, sier kontaktlærer Svein Rune Andersen, som tydeligvis var fornøyd med det som ble både fortalt og vist frem.
 
Trippel tippoldemor
For tenåringsjentene Marie Omland og Emine Løvsland ble denne formiddagen litt ekstra spesiell.

- Her er min oldefar, Ove Torvaldsen, sier Emine og smiler.

Ved inngangen til kjellerlokalet er det hengt opp en haug av bilder på den ene veggen, og blant dem er det selvfølgelig bilder av fiskebåter fra Flekkerøy. Fra den tida på 1950-60-tallet da det gjerne var tilknyttet 60-70 båter til fiskeværet ytterst her ute i havkjeften utenfor Kristiansand.

- Her står han, sier Emine, peker på bildet og smiler.

- Og her er min tre ganger tippoldemor, Pernille Marthe Pedersdatter, sier Marie Omland, og viser smilende opp et flott bilde.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Her viser Marie Omland frem bildet av Pernille Marthe Pedersdatter som er henne trippel tippoldemor som kom fra Mæbø. (Foto: Arild Hansen).

- Nei, vet du hva. Hun likner jo på deg. Har du sett, sier guiden Magnhild Sørensen.
Marie setter seg ned på en eldgammel krakk, og nyter bildet ennå mer.

- Litt rart dette. Det er jo det, sier den blide jenta. Som legger til at oldefaren hennes heter Bjarne Martinsen. Han som med sine 101 år, er øyas eldste mannfolk. Med dette vet mange av leserne hvilken slekt hun stammer fra, selv om hun bor på Hellemyr og går på skole på øya.
 
Nysgjerrig
De to jentene syntes møte med guidene og museet var så flott og spesielt, at hit vil de tilbake.

- Ja, dette var gøy. Så vi kommer igjen, sier Marie og Emine, og hinter herved til Magnhild, Tor Einar og Øyvind, som både håper og ønsker å få med seg yngre krefter på deres videre vei.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Emine (t.v.) og Marie hadde mye å mimre om under besøket i Flekkerøy Historielags lokaler mandag. (Foto: Arild Hansen).

- Nå begynner vi jo å dra på årene, nesten hele bunten i gjengen rundt historielaget. Det hadde ikke vært noe som ville varmet oss mer enn om yngre krefter hadde meldt sin ankomst. Her vil de bli tatt varmt i mot, sier historielagets tre veteraner.
Sist oppdatert 22.11.2021 klokken 18:42 av Nicolai Prebensen

Denne blide jentegjengen samlet i «Amerikakroken». Fra venstre: Hennie, Marie, Veslemøy, Emine og Lisa. (Foto: Arild Hansen)

Emine Løvsland viser her frem bildet av oldefar Ove Torvaldsen ombord i fiskebåten Lindy som han var medeier i. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no