Med mastetoppen 23 meter over havet ruver S/Y Mistral godt langs Høllebrygga søndag. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Nå skal jeg trene på å bli pensjonist

  Nicolai Prebensen
  19. sept. 2021
  16:26
Har du vært i Høllen de siste ukene har du sikkert lagt merke til det praktfulle seilskipet S/Y Mistral som har ligget fortøyd på innsiden av Høllebrygga. Skipet er med klyverbom hele 82 fot og eies av Odd Nordahl-Hansen. Han gjorde Søgne-mann av seg i 1996. 

Nordahl-Hansen har seilt som skipper på «Sommerskuta», hatt ansvaret for Gamle Oksøy siden 1999, seilt som skipper på Christian Radich, Sørlandet og på mange mindre seilskuter, samt i handelsflåten i mange år. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Neste høst blir han pensjonist og vil seile i varmere strøk på ubestemt tid. men først vil han trene på pensjonisttilværelsen.

Førstkommende tirsdag, hvis vinden er gunstig, heiser han og et mannskap på tre seilene og setter kursen mot Lemvig i nærheten av Thyborøn for å slippsette S/Y Mistral og klargjøre seilskipet for en lengre tur sydover.

Trene
- Nå skal jeg trene på det å bli pensjonist og skal bruke vinteren på nettopp en ny tilværelse. Så snart Mistral er klargjort setter vi kursen sydover, med samboeren min Unn og forhåpentligvis noen flere ombord. Vi havner sannsynligvis i Middelhavet eller på Kanariøyene i løpet av vinteren før vi skal hjem igjen for min siste sesong for Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum med tilhørende nye sommerturer som skipper på Gamle Oksøy.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Odd Nordahl-Hansen ombord på S/Y Mistral søndag, to dager før kursen settes sydover, og treningen til pensjonisttilværelsen starter. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Når den sesongen er over, er jeg 65 år og blir sjømannspensjonist. Da går turen igjen tilbake til der hvor Mistral måtte ligge. Seilasen videre er ikke bestemt, men Karibia er fristende, sier Nordahl-Hansen som ikke er spesielt glad i norske vintre.

- Nei, det er for kaldt, slår han fast.

S/Y Mistral er bygget hos Britt Brothers på østkysten av USA i 1938 og er en klassisk L. Francis Herreshoff skonnert som har en totalvekt på 49 tonn. 

Nordahl-Hansen kom ved en tilfeldighet over Mistral i Tyskland i 2016.

(Bildet: Odd Nordahl-Hansen ombord på broa på Gamle Oksøy).

- Den lå bak noen gjerder i havna i Flensburg slik at vi ikke kom ombord. På skutesiden hang et banner, og vi fulgte prisutviklingen på båten frem til 2018 hvor vi slo til og hentet den hjem til Norge i desember samme år.

Fra 2006 til 2008 var Mistral gjennom en totalrenovering hvor skroget, dekk og inventar ble fornyet. Sist vinter satte Nordahl-Hansen selv inn en ny 200 HK Nanni slik at skuta nå nærmest fremstår som ny.

- Dette blir vår pensjonistbolig, og etter vi på ny setter kurs neste høst er vi neppe hjemme igjen før vi må bruke rullator, sier Odd Nordahl-Hansen i en litt kjølig høstbris på Høllebrygga søndag.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Skonnerten S/Y Mistral under seil i Tyskland i 2008. (Foto: Kai Greiser - yachtbild.de).

Mannskap
Han vil gjerne ha med seg noen mannskaper på turen sydover denne høsten og vinteren. Har du lyst til å bli med på en rolig hyggelig tur, kort eller langt, stort sett dagsturer etter at Mistral er klargjort i Danmark, kontakt skipperen for nærmere samtaler på S/Y Mistrals Facebook-sider.

God plass ombord på seilskipet, både på og under dekk som her ved byssa og salongen ombord. S/Y Mistral har åtte sengeplasser fordelt på flere kabiner. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no