Oda Sofie Pettersen er MDGs førstekandidat i Agder. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)

Kan få plass på Stortinget

  Jon Aamodt
  13. sept. 2021
  21:39
Den første prognosen fra Valgdirektoratet mandag kveld klokken 21.00 viser at MDG så vidt er over sperregrensen med 4,1 prosent. Denne prognosen er ikke det endelige resultatet av valget men et estimat på grunnlag av opptalte forhåndsstemmer og historikk fra 2019 og 2017. 52 prosent av stemmene er opptalt og inngår i prognosen. Med 104 representanter til den rødgrønne siden og 64 til borgerlig, ligger det så langt an til at Jonas Gahr Støre overtar som statsminister etter Erna Solberg. 

Artikkelen fortetter under annonsen.
Annonse

Med 4,1 prosent av er MDG så vidt over sperregrensen og vil dersom dette resultatet holder seg få fire utjevningsmandater. Dette kan bety plass på Stortinget for Oda Sofie Pettersen fra Søgne. Hun vil i få fall bli første stortingsrepresentant fra bygda siden Anne Berit Andersen (H) var innvalgt i perioden 1997-2009. 

AP,SP og SV
Prognosen viser videre at de tre partiene AP, SP og SV sammen vil ha flertall og kan danne regjering uten å basere seg på støtte fra Rødt eller MDG. 

Stadige endringer
Utover mandagskvelden har det vært stadige endringer etter hvert som stemmer er talt opp. MDGs oppslutning har variert fra like over sperregrensen på fire prosent til like under grensen. Den lokal mandatfordelingen har også vist store variasjoner, og til tider har Senterpartiet vært inne med mandat både fra Vest-Agder og Aust-Agder. Skulle dette bli det endelige resultatet betyr dette at Anja Ninasdotter Abusland kan komme inn som en av Senterpartiets to representanter i de to valgkretsene. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
Senterpartiet gjør et godt valg og kan få to representanter fra valgkretsene i Agder, Dette vil i så fall bety stortingsplass for Anja Ninasdotter Abusland, (Arkivfoto; Jon Aamodt).

Ikke come-back
Derimot ser det så langt ikke ut til at vi får høre Vidar Kleppe (DEM) gå på Stortingets talerstol og si «I am back» som han nylig annonserte som velkomsthilsen dersom han ble valgt inn 20 år etter at han representerte FrP i landets øverste folkevalgte forsamling. 

Første prognose mandag kveld

Navn Antall U Endring
Arbeiderpartiet 48 0 -1
Høyre 37 0 -8
Senterpartiet 25 0 +6
Fremskrittspartiet 20 2 -7
Sosialistisk Venstreparti 13 6 +2
Rødt 8 4 +7
Kristelig Folkeparti 7 4 -1
Miljøpartiet De Grønne 7 3 +6
Venstre 3 0 -5
Pasientfokus 1 0 +1

Sist oppdatert 13.09.2021 klokken 22:55 av Jon Aamodt

Får MDG over fire prosent av stemmene og kommer over sperregrensen kan Oda Sofie Pettersen ble valgt inn til Stortinget på et utjevningsmandat, men det er små marginer og resultatene svinger mandag kveld. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)

Så langt ser det ikke ut til å bli come back på Stortinget for Vidar Kleppe. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no