Satt ut 600 hummeryngel i havbeitet ved Oksøy fyr

Publisert

- I de tre siste ukene har vi satt ut 1.400 hummeryngler i havbeitet ute ved Oksøy fyr, og 600 stykker i sjøen rundt Flekkerøy. I dag setter vi ut 600 nye ved Oksøy,  sier hobbyfisker og styreleder i Flekkerøy Hummer SA (Samvirkelag) til N247 på vei ut til det store fyret der innkjørselen til byfjorden starter. 
- Målet for sesongen er 4.000-5.000 hummeryngel. Vi setter også ut noen i området ved Grønningen Fyr, leger han til.
Sommerjobb
Nede ved klekkeriet til Flekkerøy Hummer SA, som holder til i de gamle lokalene til Reinhartsen & Co. I Lindebøkilen, treffer vi på øyjenta Mimi Maria Stokkeland. Hun har sommerjobb blant 30.000 hummeryngel, og en  del gutter som er medlemmer i «Hummerklubben» som teller 250 personer som har andelsbrev. Mimi Maria har studert biologi i Bergen, og snart står en master i marinbiologi for tur.
- Her trives jeg veldig godt. Jeg jobber to-tre timer om dagen, men jeg må nedom klekkeriet tre ganger om dagen for å sjekke at alt er stabilt og jevnt, sier den  blide jenta, som forteller dette videre om hva som skjer inne den gamle bygningen nede ved sjøkanten.
- I midten av mai tar vi inn hummer som har vært lagret i sanketeiner siden fisket ble avsluttet i fjor, Vi setter de inn her for klekking, og så blir de her gjennom  sommersesongen. Videre forer vi opp larvene så godt vi bare kan for å få høyest mulig overlevelse hos yngelen. De som da måtte overleve setter vi ut i havet rundt Flekkerøy for å øke hummerbestanden, sier Mimi Maria Stokkeland.
Hun henter opp en hummer  på 38 centimeter og forteller at dette er den største de har her, og den er tatt med spesialtillatelse inne i havna i byen. Rett og slett for å teste om de har yngel med høyere overlevelse.
 
2,5 centimeter
Bård Georg Karlsen har vært en ivrig hobbyfisker siden guttedagene. For øyfolk flest starter tankene om årets hummerfiske gjerne en god måned før. Agn, som folk her ute kaller «sa», skal hentes opp av sjøen,  saltes  og lagres i tønner før det skal legges ut i teinene 1. oktober. Men for Karlsen blir det nesten hummer «hele året».
- Ja, det ligger nok i bakhodet og surrer. Når vi er med i Flekkerøy Hummer SA  blir det noe arbeid gjennom hele året, sier Karlsen.
Artikkelen fortsetter under bildet. 
Mimi Maria Stokkeland og Bård Georg Karlsen heller yngel oppi utsetterne inne på klekkeriet. (Foto: Arild Hansen).
De 600 ynglene han tok med seg ut i de to utsetterne (bikubeliknende bokser), var knøttsmå. Fram til utsetting har disse ynglene allerede skiftet skall hele fire ganger i løpet av to-tre uker. Hummerynglene er tatt gjennom  den pelagiske fasen i klekkeriet (når de flyter i de frie vannmassene). De målte hver sine 2,5 centimetere, men i løpet av de neste fire til seks årene, mener Karlsen at de har blitt til måls hummer (25 centimeter). 
- Nå setter jeg disse to utsetterne med ferdigklekket yngel til bunns, og i løpet av ei ukes tid forsvinner ynglene ut. Da finner de seg sitt eget skjulested nede  på havbunnen, og lever sitt eget liv der nede, avslutter Bård Georg Karlsen.
Her svømmer de små ynglene rundt i pøsen. (Foto: Arild Hansen)
Bård Georg Karlsen er klar til å plassere ut to utsetter på havbunnen ute ved Okøy fyr. (Foto: Arild Hansen)
Powered by Labrador CMS