Bildet er tatt for 30 år siden av Ingrid Juell Moe. Peder Johan Pedersen og daværende kultursjef i Søgne kommune, Magne Haugland under overtakelsen av skolehuset på Monsøya. (Foto: Ingrid Juell Moe)

Skolehuset får Vilhelm Krag-prisen

  Nicolai Prebensen
  21. juni 2021
  18:11
Pressemelding
- Foreningen "Skolehuset" i Ny-Hellesund får årets Vilhelm Krag-pris. Vilhelm Krag-selskapet deler årlig ut en pris til noen som har gjort en innsats på Sørlandet i Vilhelm Krags ånd. I år er det 150 år siden Vilhelm Krag ble født, og det gjøres ekstra stas på årets prisvinner. Når foreningens leder, Peder Johan Pedersen lørdag ettermiddag mottar prisen på stedet vil skuespillerne Knut Walle og Olav Grendstad sørge for en festlig ramme rundt overrekkelsen. De har begge holdt sommerteater på skolehuset, står det i en pressemelding mandag ettermiddag.

Prisutdelingen foregår samtidig som Foreningen "Skolehuset" i Ny-Hellesund feirer 30-års jubileum. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Videre står det i meldingen at Peder Johan Pedersen har ledet foreningen i mange år, til glede for de mange som har besøkt «Skolehuset» som i mange år har vært en spennende arena for en rekke kulturarrangementer. Her har det vært holdt basarer, teaterforestillinger og foredrag over en stor variasjon av temaer. Foreningen har vært særdeles aktiv og er en verdig vinner av prisen.

14 ganger
I årenes løp er prisen delt ut 14 ganger, blant annet til Gunvald Opstad, Helene og Ivar Bøksle, Ole Geir Feste, Petter Hangeland og selvfølgelig til Sturla Ertzeid og Jostein Andreassen.

Alle er velkomne til å være med på prisutdelingen lørdag 26. juni klokka 15.00 på Monsøya. Det går båt fra Høllen klokka 13.45 og fra Kristiansand. 

Eivind Bøksle synger Krag, og Krags oldebarn skal lese hans dikt. Det går rutebåt fra byen og Hannibal kjører ekstratur. Dette blir et utearrangement og det blir også flere taler.

På grunn av smittevernhensyn er det pålagt påmelding på telefon 911 23 584.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Skolehuset i Ny-Hellesund. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).

- Overveldende
- Dette er litt overveldende, og vi er stolte av å få motta denne prisen, sier Peder Johan Pedersen (bildet under) til N247 mandag ettermiddag.

Han sier videre at han ikke helt vet hvor lenge han har vært leder av foreningen, men understreker at det har vært to ledere før han selv.

- Vi har siden foreningen ble stiftet i 1991 forsøkt å holde oss til vår formålsparagraf som blant annet sier at vi skal synliggjøre verdier i kystlandskapet. Vi har hatt kystpolitiske tema i møter, og hatt fagtema knyttet til naturvern. I tillegg har vi gitt hus til to skuespillere i Knut Walle og Olav Grendstad i 20 år. Alt dette har kommet til takket være en fremsynt tidligere kultursjef i Søgne kommune som advarte mot privat oppkjøp av dette bygget på Monsøya. Det var selvsagt Magne Haugland, sier Pedersen videre.

- Vi er beæret over å motta denne prisen, avslutter han.
Sist oppdatert 21.06.2021 klokken 20:03 av Nicolai Prebensen

Knut Walle holdt hus i skolehuset i 15 år og skal sammen med Olav Grendstad lese tekst av skrevet for anledningen av sistnevnte. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Plakaten til arrangementet førstkommende lørdag. (Foto: Skolehuset i Ny-Hellesund)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no