- En helt ny verden

Publisert

Som N247 tidligere har omtalt er samarbeidsprosjektet mellom Telenor og Kristiansand (tidligere Søgne) kommune for å etablere mobildekning i den nordvestre delen av tidligere Søgne kommune nå fullført. Gjennomføringen av det Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen beskriver som et unikt prosjekt ble behørig markert av representanter for Telenor, Kristiansand kommune og berørte grunneiere fredag. 
Unikt prosjekt
IT-rådgiver i daværende Søgne kommune startet helt tilbake i 2016 et arbeid med å se på hvordan det aktuelle området kunne få tilfredsstillende tilgang til elektronisk kommunikasjon, men det var først i 2019 da Søgne kommune og Telenor inngikk en intensjonsavtale at en realiserbar løsning for alvor tok form.
- At det settes i drift hele fem ulike prosjekt samtidig i en kommune er helt unikt, uttalte Telenor dekningsdirektør under markeringen på Ramsland fredag, og samtidig berømmet har grunneiere, kommunens it-rådgiver og andre involverte som har gjennomført de fem prosjektene fra oppstart tidlig i mai til ferdigstilling nå i slutten an juni. 
Telenors prosjektleder, Pål H. Lukashaugen fremhevet spesielt it-rådgiver Kenneth Fedog som har gjort en grundig jobb i forberedelsene, ikke minst mot de berørte grunneiere som uten at de selv har interesser i prosjektet har gitt fra seg grunn og rettigheter. 
Optimal dekning
Også Telenors dekningsdirektør understreket betydningen av at alle prosjektene har blitt plassert med tanke på optimal dekning. Han la til at de fire basestasjonene og den ene repeateren som nå alle er i drift og til sammen dekker et område på 40 kvadratkilometer er utstyrt med den mest morderne teknologi for henholdsvis 2G og 4G, samtidig som de er klargjort for å ta i bruk 5G når dette skal bygges ut i området. 
Organisasjonsdirektør i Kristiansand kommune, Kjell A. Kristiansen med fartstid som rådmann i tidligere Songdalen kommune og erfaring fra naturens herjinger utenfor de mest urbane strøk av kommunen, understreket betydningen av den utvidede dekningen i et sikkerhetsperspektiv. Samtidig minnet han på at de fleste av oss også er avhengige av daglig tilgang til elektronisk kommunikasjon til verferdsteknologi, fjernundervisning og i næringslivet. 
Viktig infrastruktur
Det var varaordfører Erik Rostoft (TVP) som stor for den symbolske snorklippingen med Trolltjønn basestasjon som bakgrunn. Han trakk frem tilgang til telekommunikasjon som et viktig infrastrukturtiltak på linje med vei, vann og avløp og trakk parallellen til den samtidige åpningen av ny Varoddbro på andre siden av sentrum, en åpning som ble markert samtidig som den i vestbygda. 
- Mye tryggere nå
- Dette er som en helt ny verden. Jeg har fått beskjeder fra naboer som sier dette er helt fantastisk. Foreldre føler seg mye tryggere, nå kan de ringe og får kontakt med barn som er ute, og ikke minst kan barn og unge bruke internett i hele dette området nå. Det er også viktig i den forstand at vi som bor utenfor sentrum føler at vi blir tatt på alvor og blir prioritert av kommunen, sier Atle Aasen. Han er en av grunneierne i området og har selv engasjert seg sterkt i prosjektet, og han legger til at han håper kommunen vil fortsette å engasjere seg for å gi dekning også til de siste «hvite områdene» som fremdeles står igjen på dekningskartet.

Bildet under: Atle Aasen er grunneier til Trolltjønn, basestasjonen bakerst i bildet. (Foto: Jon Aamodt). 
Sist oppdatert 18.06.2021 klokken 16:26 av Nicolai Prebensen
Kart som viser de fem prosjektene som nå alle er satt i drift og gir mobildekning i et 40 kvadratkilometer stort område. (Foto: Kristiansand kommune)
Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor Norge. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS