Opprop: «Ingen nye oppdrettsanlegg øst for Lindesnes!»

Publisert

Torsdag sendte flere lag og foreninger ut et opprop om lakseoppdrett i skjærgården øst for Lindesnes. 
Det var 10. april at de ble kjent at oppdrettsselskapet Mowi sendte en søknad om å etablere oppdrettsanlegg i Søgne-skjærgården. I første omgang er det snakk om å etablere ett anlegg ved Gjæve, mellom Songvår og Uvår. Selskapet har også planer om et tilsvarende anlegg i samme område, samt et lukket anlegg for smolt litt nærmere land.
Torsdag sendte flere Jeger- og Fiskerforeninger i Agder, samt Naturvernforbundet ut et opprop som skal til andre lag- og foreninger, andre interessenter samt til politikere i Agder.
Oppropet:
Til politikere, lag, foreninger og andre interessenter
Det internasjonale oppdrettskonsernet Mowi, vil etablere tre produksjonsanlegg for laks. To i landskapsvernområdet Oksøy – Ryvingen i Søgne og ett tett opptil Herøya naturreservat. I tillegg planlegger Eide Fjordbruk to «lukkede» anlegg i Kristiansand, ett vest ved Udvår i Søgne og ett øst i Kvåsefjorden. 
Forvaltningsplan for Nordsjøen og Skagerak viste allerede i 2013 at «Nordsjøen og Skagerrak har høyere konsentrasjoner av miljøgifter enn de fleste andre norske havområdene og det høyeste nivået av marint søppel i hele NordøstAtlanteren». Det har derfor vært enighet blant politikerne og fagfolk, om ikke å åpne for nye oppdrettsanlegg øst for Lindesnes. Når nå søknader om lakseoppdrett likevel ligger til behandling, finner vi det riktig å minne om hvorfor søknadene må avslås.
Lakselus og dyrevelferd - opptil 30% av villaksen dør som en direkte konsekvens av lakseoppdrett. I 2018 døde over 53 millioner oppdrettslaks underveis i produksjonen. Hvert år dør 50 millioner «rensefisk» i norske oppdrettsanlegg av stress og
sykdommer.
Rømt oppdrettslaks - reduserer villaksbestanden gjennom genetisk innblanding
Fiskeoppdrett er den største kilden til menneskeskapte utslipp av næringssalter og organiske partikler langs kysten. Oppdrettsnæringens årlige utslipp av mikroplast er ca. 100 tonn.
Anleggene som planlegges vil utgjøre et arealbeslag på ca. 200 daa, i tillegg kommer avstandssoner der ferdsel og fiske er stengt. Allmennhetens ferdsel, og naturopplevelsene i tilstøtende områder vil forringes.
I elvene på Agder - Laksefiskets betydning for lokalt nærings-, kultur- og friluftsliv vil forringes vesentlig.
Mandalselva - ett av 52 nasjonale laksevassdrag, som med Stortingets beslutning skal gis særlig vern.
Sjøørretbestanden på Sørlandet - er allerede merkbart påvirket negativt av lakselus, tross et beskjedent omfang av oppdrett i dag. 
Oksøy – Ryvingen og Flekkefjord landskapsvernområder er et området skal vernes mot inngrep eller aktivitet som kan endre eller virke inn vesentlig på landskapets art eller karakter.
Oppdrettsnæringen har påført omfattende miljøskader i alle deler av landet der denne industrien har fått etablere seg. Allerede i 2011 konkluderte Riksrevisjonen at oppdrettsnæringen ikke oppfylte målet om bærekraft. Problemene siden har bare forsterket seg. Vi vil ikke utsette våre kystnære sjøområder og artsmangfoldet for de miljøtruslene og den visuelle forurensning slike anlegg medfører. 
Anleggene båndlegger store arealer og begrense yrkes- og fritidsfiske og annet friluftsliv i et av landets viktigste friluftsområder. De er uforenelige med formål og bestemmelser for Oksøy – Ryvingen landskapsvernområde. Vi sier nei til oppdrettsanlegg i Kristiansand kommune. Støtt målet vårt: Ingen nye oppdrettsanlegg øst for Lindesnes!
Peder Johan Pedersen, fylkesleder Naturvernforbundet i Agder
Kari Røysland, fylkessekretær Vest-Agder Jeger og Fiskerforening NJFF
Bjarte Austvik, styreleder Kristiansand Jeger- og Fiskerforening KJFF
Per Grønberg, leder fiskeutvalget Kristiansand Jeger- og Fiskerforening KJFF
Vidar Furuborg, leder Søgne Jeger- og Fiskerforening SJFF
Henrik Sørensen, leder fiskeutvalget, Søgne Jeger- og fiskerforening SJFF
Espen Halvorsen, leder Sygna Elveeierlag
Vidar Furuborg er leder i Søgne Jeger- og Fiskerforening og er en av flere som har skrevet under på oppropet. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS