Hvitpestrot, verken pest eller plage

Publisert

Hvitpestrot, bare navnet alene burde kanskje skremme enhver beboer i Ytre Vågsbygd. I hvert fall i disse tider når det er en annen «pest» som herjer verden rundt.
 
Kommuneblomst
Men, fortvil ikke. Den grønne og hvite blomsten som Leif Arnesen fra Flekkerøy holder i venstrehånden langs riksveien vis-á-vis Voiekroa, er ikke farlig i det hele tatt. Den er uhyre sjelden her til lands. I følge Wikipedia finner du den kun langs Otra på Eg-siden, her ute i Voie og forvillet noen få steder i Sør-Norge.
- Det er jo et spesielt og merkelig navn på denne blomsten. Den kan bli 20-60 centimeter høy, og etter blomstring danner den store rabarbra-liknende blad. Den er i blomst på denne tiden, og liker seg vel best langs vann. Det er jo et lite stykke ned til Kjosbukta, men her hvor jeg står nå, er det jo unormalt fuktig. Mens det ser ut som at de andre blomstene trives godt oppe langs Otra, sier Leif Arnesen, som kanskje er mest kjent som en fugleelsker ute på Flekkerøy.
Hvitpestrot er kanskje mest kjent som tidligere kommuneblomsten i Kristiansand før sammenslåingen med Søgne og Songdalen for snaue halvannen år siden. I dag er kommuneblomsten strandnellik.
 
Danmark og sør-Sverige
- Jeg vet at blomsten finnes også i midt-Jylland i Danmark, og i Skåne-området i Sverige. Og det er veldig merkelig at den kun finnes et par steder i Kristiansands-området, fortsetter Leif Arnesen.
- Det har også vært tegn til den borte ved Flekkefjord-kanten, sier Asbjørn Lie som er prosjektleder ved Agder Naturmuseum og botanisk hage.
- Nært truet
- Den er karakterisert som nært truet i norsk rødliste for arter, sier Asbjørn Lie som er vokst opp i Voie-området, og kjenner veldig godt til stedet hvor Leif Arnesen observerte hvitpestroten torsdag formiddag.
- Denne blomsten husker jeg helt tilbake fra guttedagene. Så vi snakker om 50-60 år, ler Asbjørn Lie, og legger til;
- Denne lokaliteten skyldes nok menneskelig inngripen, eller mulig aktivitet, avslutter han.
Hvitpestroten langs riksveien ved Voie. (Foto: Arild Hansen)
Powered by Labrador CMS