Sier nei til stupebrett ved badeplasser

Publisert

- Av sikkerhetshensyn har vi ikke stupebrett på kommunens eiendom og på anlegg som vi forvalter på privat grunn. Hvis uhell skulle skje sitter kommunen med et ansvar. I vår regi har vi kun ett stupebrett i gamle Kristiansand (Bertesbukta). Vi skal derfor fjerne stupebrettet, skriver Parkvesenet i et svar etter at Gratjønnas Venner har bedt kommunen om hjelp til oppgraderinger og vedlikehold av den populære badeplassen på toppen av Nodelandsheia. 
Mye benyttet område
Gratjønn ligger like ved Kuliaveien og ikke langt unna Tunballen barneskole, Tunballen barnehage, Eventyrheia barnehage og flere boligområder med over 1.300 innbyggere, med høy grad av barnefamilier. Gratjønn ligger også et steinkast gjennom skogsstier fra Nodeland og Hortemo, også disse stedene med mange barn og unge som bruker lysløypa og badeplassen. 
- Vi som bruker Gratjønn som fast badeplass om sommeren og skøytebane om vinteren bruker tid for å ta vare på plassen, men trenger nå hjelp fra kommunen for å gi det et ekstra løft før sommersesongen 2020, skrev gruppen i et Facebook-innlegg tidlig i 2020. 
Blant tiltakene det ble bedt om hjelp til var flytebrygge med hoppe-muligheter og infotavle om badesikkerhet og regler pluss kontaktinformasjon til kommunen.
Fjernet stupebrett
Kommunen har bygget nytt toalettanlegg med en kostnad på rundt 200.000 kroner, og de skal bygge nye trapper og badestige og har fylt på ekstra sand på badeplassen. Stupebrett vil kommunen likevel ikke tillate og har allerede fjernet et eksisterende stupebrett fra badeplassen. 
Mens Stavanger kommune har hele 12 stupebrett i kommunal regi og Vennesla kommune har flere flytebrygger med stupemulighet, så har turistdestinasjonen «Syden i Norge» lagt opp til kun ett stupeanlegg i kommunal regi, det mye omtalte stupetårnet i Bertes. 
I sin begrunnelse for å nekte stupebrett ved badeplasser henviser Parkvesenet til:
  • Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
  • Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven)
  • Forskrift om miljørettet helsevern
Kommunalt ansvar ved uhell
Parkvesenet henviser til veiledningen til internkontrollforskriften hvor det heter at: Når kommuner for eksempel tilbyr bruk av ballmål, lekeplassutstyr osv., er de underlagt forskriften. Dette betyr at internkontrollforskriften også omhandler tredjeperson, og ikke bare kommunens interne virksomhet.
- Stuping er i høyeste grad forbundet med risiko, og de spesifiserte kravene til dybder osv. i Målbok for idrettsanlegg er de mest relevante å legge til grunn. Hvis det skjer en ulykke ved bruk av et stupebrett, vil kommunen bli kontrollert på om vi har vurdert produktet med tanke på risiko, og hatt forsvarlig ettersyn av installasjonen. Da vi ble oppmerksomme på at det var en installasjon ved Gratjønn, som åpenbart var bygd for stuping, hadde vi plikt til å vurdere denne. Den oppfylte på ingen måte de nevnte kravene og ble altså fjernet. Hvis vi hadde latt det stå, og ei ulykke hadde skjedd, hadde vi begått en straffbar unnlatelse. Kravene til risikovurdering  og kontroll gjør at vi ikke kan ha stupebrett annet enn på utvalgte steder. Husk at dette er krav som er satt for å ivareta sikkerheten til brukerne, skriver Parkvesenet i et svar til beboerne. 
 
Når Parkvesenet sier at anlegget på ingen måte oppfylte kravene, er det ikke spesifisert hvilke krav som ikke er tilfredsstilt. Til orientering har den lokale velforeningen målt dybder på mellom tre og fire meter ved det aktuelle stupebrettet. Dette samsvarer i stor grad med de anbefalte dybder som benyttes i Målbok for idrettsanlegg. 
- Frykter for trivsel og dugnadsånd
- Vi er bekymret for at folk stuper fra knauser og knatter uten å sjekk dybder. I stedet for å fjerne alle anlegg, er det ikke bedre å bruke sunn fornuft, ta en risikovurdering og heller flytte anlegg noen meter for å være på trygg grunn, sier Tor Marius Markussen (bildet) i Gratjønnas Venner.
Han frykter også at lite smidighet fra kommunen vil dempe dugnadsånd og trivsel i en kommune med så mange badeplasser. 
Håper på politisk initiativ
- Dette er veldig trist for barn og ungdom i den nye kommunen vår, og helt unødvendig i en tid hvor vi skal sørge for at folk vil være utendørs, sier Markussen. 
- Vår opplevelse er at Parkvesenet er svært serviceinnstilte når det gjelder behov i nærmiljøet, men en slik sak som å nekte stupetårn på flytebrygge mener jeg kan løses ved å få gode og trygge retningslinjer for utendørs badeanlegg i naturen, slik Stavanger kommune har gjort. Nå vil vi kontakte våre politikere i håp om å få støtte til at Kristiansand, som en stor turistkommune, legger til rette for både trygge og attraktive badeplasser både for de små barna og de noe større ungdommene, tilføyer han.
Markussen håper nå at saken løftes frem for politikerne i by- og stedsutvalget. Han har stor forståelse for at alle sikkerhetskrav skal ivaretas, men håper kommunen vil være med på tilbudssiden og kan legge til rette for stupebrett der alle krav til sikkerhet er sjekket ut og funnet i orden. 
Et nytt toalettanlegg til rundt 200.000 kroner er blant tiltakene kommunen har gjennomført ved den populære badeplassen på toppen av Nodelandsheia. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Administrasjonen i Kristiansand kommune sier nei til stupebrett. (Foto: Arkiv )
Powered by Labrador CMS