- Hvordan har vi det, og hva gir oss håp?

Publisert

I hvilken grad er folk preget etter mer enn ett år med en pågående pandemi. Hva tenker folk om dagens situasjon og om tiden som kommer, og hva er det som gir håp for fremtiden? Dette er noe av det en gruppe med diakon Lene Nilsen Berge og musiker Roar Borøy i spissen ønsker at folk skal sette ord på. 
Postkasse i biblioteket
Inne i biblioteket på Tangvall er det satt opp en postkasse og tavler hvor det kan henges opp klisterlapper. 
- Vi har satt opp to bilderammer som skal romme lapper med «stemmer av håp» og «stemmer av smerte». Ut over dette kommer vi til å utfordre noen grupper spesielt på å sette seg ned og skrive lapper som kan henges opp der hvis det er aktuelt for skribenten. Det kan være anonymt eller signert, sier de to initiativtakerne til N247. 
- Det vil også bli en postkasse for de som vil sette navn på sin lapp, men ikke vil vise det frem på biblioteket, og vi har også med mailadressen vår dersom noen sender digitalt, tilføyer de. 
Skal ende i en performance
- Etter påske vil vi samle inn det som folk har formidlet til oss. Neste skritt i prosessen blir at vi leverer tekstene til kunstnere som så skal bruke innholdet som en inspirasjon til å skrive tekster, lage musikk, dans og kunstverk i form av skulptur, maleri og annet, forteller Borøy. 
Alt dette skal i sin tur presenteres under verdensdagen for psykisk helse i oktober 2021. Initiativtakerne håper at smittesituasjonen da vil tillate at de kan ha en performance der «Stemmer fra Søgne» skal løftes frem.  
- Sette fokus på psykisk helse
- Målet vårt er å sette fokus på psykisk helse, og vi håper initiativet kan hjelpe folk til å sette ord på hvordan de har det og hva som gir dem håp i situasjonen, sier Berge.  
- Vi håper å kunne vise at folk bryr seg om hverandre, og at vi sammen kan bruke kreativt arbeid for å inkludere og samspille med hverandre, tilføyer Borøy. 
Bredt samarbeid
«Stemmer fra Søgne» er et samarbeid mellom Søgne menighet, Verdensdagen for psykisk helse, Tangvall bibliotek, Knuden kulturskole, Søgne Danseklubb, Prestegårdsmalerne, Søgne kontaktsenter og Frivilligsentralen i Søgne. 
- Vi håper dette kan skape engasjement og gode stimulerende prosesser de neste månedene, og at vi får mye spennende kunst ut av det til høsten, sier Lene Nilsen Berge og Roar Borøy til N247.  
- En sterk dans med mye følelser
Søgne Danseklubb er en av partene i samarbeidet som står bak dette arrangementet. Dansen som vises i videovinduet øverst i denne artikkelen har kompaniet i Søgne Danseklubb jobbet med i høst. Dansen er koreografert av Pia Pettersen, men tolket av danserne selv. I løpet av høsten har de jobbet med å finne et uttrykk som formidler budskapet i dansen. Noen av danserne har dedikert dansen til mennesker de kjenner, til seg selv eller til noen de savner. Hva dansen handler om er derfor tolket individuelt hos hver enkelt danser. 

- Dansen betyr veldig mye, det er en veldig sterk dans med mye følelser. Jeg dedikerte dansen til noen jeg vet har hatt det vanskelig og opplevd mye vondt. Jeg tenkte på denne personen når jeg danset, forteller en av danserne. 

- Jeg dedikerte denne dansen på en måte til meg selv. Det er en dans hvor jeg kan uttrykke alle de råe og sårbare følelsene. Når jeg danser denne dansen tenker jeg på mange forskjellige ting. Følelser jeg har følt før eller følelser jeg synes at dansen og sangen uttrykker, sier en annen av danserne. 
- Betyr mye
Leder av danseklubben, Pia Pettersen (bildet) som har koreografert dansen, sier selv følgende:
- Denne dansen betydde noe for meg fordi den handler om noe viktig. Ofte er det lett å miste håpet, men man må prøve å holde det oppe. Spesielt nå i tiden, det er mye krevende som skjer. Noen tanker jeg får er at mange kanskje har det ganske trist, og at man kan gi hverandre håp ved å være der for noen. Det er viktig å ta vare på seg selv og andre.
Sist oppdatert 05.03.2021 klokken 22:53 av Jon Aamodt
Det er diakon Lene Nilsen Berge og musiker Roar Borøy som står i spissen for samarbeidet. (Foto: Ukjent)
Informasjonsplakaten som henger i biblioteket på Tangvall. (Foto: Stemmer fra Søgne)
Powered by Labrador CMS