Arbeiderpartiets gruppeleder, Mette Gundersen, her flankert av Folkelistads Anders Ravnås og Senterpartiets Reidar Heivoll. (Foto: Jon Aamodt)

Koalisjonens budsjett: Berger skoler, innfører piggdekkavgift

  Jon Aamodt
  30. nov. 2020
  15:46
Mandag ettermiddag la budsjettkoalisjonen frem sitt budsjett i den gamle kommunestyresalen på Nodeland.

Koalisjonen består av partiene Venstre, De uavhengige, Tverrpolitisk Folkeliste, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet de Grønne, Rødt og Arbeiderpartiet. Til sammen har grupperingen et knapt flertall i bystyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Mottaksskolen og Rosseland skole legges ikke ned i denne omgang. 
- Vi kan ikke gå med på kommunedirektørens forslag og må se på mulighetene for skole i nedre del av Greipstad. Da kan det være fornuftig at vi tar en ny runde med Birkelid, sa Senterpartiets gruppeleder, Reidar Heivoll da bystyrets flertallskoalisjon mandag presenterte sitt budsjettforslag for den kommende perioden. 

Da hadde Heivoll sammen med Arbeiderpartiets Jan Erik Tønnesland allerede gjort det klart at koalisjonen vil ha snarlig byggestart for en kaldhall på Hortemo og ikke vente til 2022 slik kommunedirektøren hadde foreslått. 

- Overtakelse av Langenes arbeidskirke skal også inn i budsjettet, sa uavhengig bystyrerepresentant Roy Fardal som også var villig til å gå en ekstra runde med Birkelid-alternativet. 

- Jubler ikke høyest
Fardal (bildet) understreket samtidig at har nok ikke var den som jublet høyest for alt som er med i den kompliserte budsjettpakken som er satt sammen for å kunne få et flertall når bystyret sluttbehandler budsjettet. 

- Vi prøver og ser hvordan det går, og så håper vi Reidar (Heivoll red.anm.) slipper piggdekkavgift, avrundet Fardal. Den avsluttende kommentaren fra Fardal var siktet inn på koalisjonens piggdekkavgift som etter dagens forslag skal innføres fra neste høst.

Finner 20 millioner per år ekstra
I et budsjett med en totalramme på over åtte milliarder kroner, har budsjettkoalisjonen i følge ordfører Jan Oddvar Skisland funnet å kunne bruke 20 millioner kroner ekstra per år de neste tre årene, i alt 60 millioner som er fordelt på ulike formål. Arbeiderpartiets gruppeleder, Mette Gundersen forteller at 40 millioner skal brukes til å å få flere folk i arbeid i løpet av de tre kommende år. Av miljøtiltak trakk MDGs Hildegunn Seip frem satsing på sykkel som et vesentlig moment. 

Ikke glad for eiendomsskatten
Folkelistas leder Anders Ravnås (bildet) var spesielt fornøyd med at satsingen på bydelene styrkes med 10 millioner over fire år. Hans entusiasme for økning av eiendomsskatten var neppe særlig stor, men med etableringen av et hjelpefond for personer med liten eller ingen evne til å betale denne skatten, var han villig til å ofre en kaffekopp i ny og ne for å få gjennom et felles budsjett. 

3,2 millioner for å utvide åpningstidene ved kommunens fritidsklubber var dagens siste nyhet fra Mette Gundersen. Hun fikk for øvrig skryt fra øvrige gruppeledere for å ha dratt i land et budsjett som alle i det hun selv betegner som en regnbuekoalisjon kan stille seg bak.

I spissen for koalisjonen har Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) ikke det store handlingsrommet og flytter på under en prosent av administrasjonens forslag til budsjett. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no