- Det er kun ute på Storenes at det er foreslått båndtvang hele året. Vi vil foreslå utvidet båndtvang i deler av Voie, og i Vågsbygdskogen. Ikke i hele Vågsbygd, sier Hans Petter Mjølund (Foto: Pixabay/Arild Hansen, arkiv)

Enorm bjeffing om båndtvang i Vågsbygd

  Arild Hansen
  18. nov. 2020
  18:19
En ny forskrift om båndtvang i den nye Kristiansand kommune er ute på høring fram til 21. november. I Vågsbygd har dette allerede skapt liv og røre, eller kall det gjerne for et aldri så lite rabalder i sosiale medier. På Vågsbygd Vel sin egen hjemmeside har det strømmet på med innlegg, og det har kommet både ris og ros inn til styret, da spesielt myntet til leder Hans Petter Mjølund.

Den tidligere Venstrepolitikeren har vært ute en vinterdag før, og har gjerne stått midt i vinden når det har storma som verst. I de siste dagene har det kommet innlegg fra både medlemmer og de som ikke har brydd seg om å bli med i fellesskapet, i et Vel som har tatt tak i mang en sak fra den enorme bydelen de bor i. Denne gang handler det om mange innbyggeres firbente venner, og det handler om det skal påtvinges båndtvang også utover perioden fra 1. april til 20. august, hvor båndtvang er påbudt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Det er kun ute på Storenes at det er foreslått båndtvang hele året. Vi vil foreslå utvidet båndtvang i deler av Voie, og i Vågsbygdskogen. Ikke i hele Vågsbygd, sier Hans Petter Mjølund til N247 og fortsetter:

- Tar helt feil
- Så mange av de som skriver inn på vår hjemmeside, tar helt feil. Båndtvang skal ikke handle om hele Vågsbygd, slik enkelte tror. Det blir mye ris og så blir det en del ros. Sånn er det. Men, jeg har jo fått med meg at mange av de som går hardest ut, ikke er medlem av Vågsbygd Vel. Det må de ha lov til, men jeg kan dessverre ikke bruke en haug av døgnets timer til å svare på alle innlegg som kommer. Folk kan jo sjøl gå inn på kommunens hjemmesider, og fremme en egen uttalelse. Så er de også velkommen til å bli medlem i Velet. Mulig de også kan bli et styremedlem en vakker dag, og kanskje ta over dette frivillige arbeidet vi utfører når vår tid en dag er over, sier Mjølund i en litt lett munter tone.

Kort fortalt
Dette står å lese på kommunens hjemmeside: 
  • Båndtvang for hund er en lokal forskrift som vedtas av bystyret.
  • Søgne, Songdalen og Kristiansand har blitt en kommune, og da er det nødvendig med en felles bestemmelse (forskrift) om båndtvang.
  • Nytt i forslaget er innføring av båndtvang i skolegårder, barnehager, lekeplasser, Kvadraturen og utvalgte turløyper og friluftsområder.
«Søgne og Kristiansand har hatt egne forskrifter som hjemler båndtvang utover den generelle båndtvangen. Disse forskriftene opphører 1.  januar 2021 og må erstattes av ny forskrift. Songdalen hadde ikke egen forskrift om dette. 

Bakgrunnen for den generelle båndtvangsperioden er å skjerme viltet i yngleperioden. Utvidelsen av båndtvangsperioden på utvalgte områder er begrunnet i å unngå konflikt mellom frittgående hunder og øvrige brukere av friluftsområder og anlegg med høy bruksfrekvens.

Selv om det innføres helårs båndtvang på enkelte områder, er det fortsatt store friluftsområder i Kristiansand hvor hunder kan luftes uten bånd. Dermed er hensynet til de som ønsker å ferdes med løs hund også ivaretatt i tilstrekkelig grad, både hva angår omfang og geografisk spredning.»

Administrasjonen
Som nevnt: Innspill til forslag om båndtvang kan sendes til kommunens hjemmeside, og etter at forslag til forskrift om båndtvang har vært på høring, vil innspillene bli vurdert og kommentert i sak som fremmes Kristiansand Bystyre for endelig vedtak.

- Vi ber administrasjonen ta hensyn til våre forslag og fremme dette for politikerne som til slutt tar en avgjørelse, sier Mjølund, som selvfølgelig har fått med seg hva som har figurert på Vågsbygd Vel sin hjemmeside i det siste. 

Som blant annet dette: «Hører at Vågsbygd Vel vil sende høring til kommunen og støtte forslag om helårs båndtvang i Vågsbygdskogen. Hvis det stemmer, så mener jeg det er veldig beklagelig anbefaling. Det vil påvirke mine daglige turer i skogen, og påvirke hunden min på en negativ måte. Turer i bånd er ikke det samme for noen av oss».

Eller: «Er du redd. Hold deg til steder med båndtvang. Kan f… ikke ha båndtvang i en svær skog», videre «at det i det hele tatt kan være ønskelig med båndtvang hele året blir feil. Stakkars dyr om det hadde skjedd». 

Det fortsetter…

«Hva med dyrene som bor i skogen, da? Rådyr og fugler som blir jaget hit og dit» skriver en annen, og les det vesle svaret: «Da må du ha den i bånd», og enda et kjapt svar: »Niks, den trenger utløp». Eller denne:»Oj. Jæ… skummelt. En løs hund med pinnen sin i skogen. Får denne ville bisken tak på meg så er det fare for at den kan stikke meg i hjel… Ha ha ha».

Og les videre, vi tar med to-tre på tampen: «Ikke for å fyre opp helt her, men skal vi avlive alle katter også siden de tar småfugl, mus og rotter. Er jo dyr dette også». «Ja, tydeligvis. Er bare å få avlivet dem», og til slutt «Kjære voksne folk. Dette kommentarfeltet flyter over av mobbing, drittkasting og dårlige handlinger. Hva slags forbilder er vi for barna våre når vi holder på slik….».
Sist oppdatert 20.11.2020 klokken 12:29 av Jon Aamodt

21. november skal en ny forskrift om båndtvang i den nye Kristiansand kommune, ut på høring. I Vågsbygd har dette allerede skapt liv og røre, eller kall det gjerne for et aldri så lite rabalder i sosiale medier. (Foto: Pixabay)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no