Klart for nye ryddeaksjoner etter spøkelsesredskap rundt Flekkerøy

Publisert

Vi skrur klokken tilbake til 4. mai 2019. Mange båteiere og frivillige dugnadsfolk for øvrig fra Flekkerøy, møtte opp på Geiderøya for å delta i tidenes ryddeaksjon etter spøkelseredskaper i skjærgården rundt øya. I forkant hadde medlemmer fra Søgne Dykkerklubb gjort et skikkelig grovarbeid, og la grunnlaget for at mellom 4-500 teiner av forskjellige slag, samt masse annet søppel, lå samlet på den vesle brygga der båtfolket må passere før ferden går videre gjennom det idylliske Skibbusundet.   
Stor interesse
Denne flotte maidagen var responsen fra øy-folket enorm. Mange stilte med sine private båter, samt at det  nærmest var folkevandring over broa til Geiderøya. Mange nysgjerrige øyne ble rettet mot den store søppelhaugen, og gjengangeren blant de mange kommentarene var klinkende klar; - At det går an!
Hvem som har gjort hva der ute på det blå hav i alle disse årene mange av disse spøkelsesredskapene må ha ligget der, får så være. En ting er i hvert fall klinkende klart; Det er ennå mange teiner igjen der ute. Mulig mange tusen av dem, samt en haug av annet søppel som folk bare har kastet over bord fra blant annet fartøyer som har drevet med forskjellig slags fiske.
- Stemmer det. Det er ennå veldig mange teiner og annet skrot der nede på havets bunn, og det er litt av en jobb som gjenstår før det kan tas opp og fraktes til diverse søppelkonteinere på land, sier Karl Klungland og Steinar Monsen til N247.
Klungland er leder, mens Monsen er båtansvarlig i Søgne Dykkerklubb. Torsdag hadde de, sammen med Flekkerøy Vel, trommet sammen noen få båteiere til et informasjonsmøte på Kafè Geitodden. Det handlet om en ny ryddeaksjon i skjærgården rundt Flekkerøy, og går alt etter planen og værgudene spiller litt på lag, håper de å sette i gang allerede i slutten av neste uke.
10-12 personer
- I disse koronatider kunne vi ikke samle sammen så veldig mange personer til dette møtet. Men vi har lagt ut forespørsmål via sosiale medier, og vi har fått tilbakemeldinger fra 10-12 personer fra øya. De fleste er båteiere, og når vi i tillegg får hjelp av dyktige folk fra Søgne Dykkerklubb, kan det bli tatt et nytt skippertak ute på sjøen, sier Frode Andersen som er leder i Flekkerøy Vel.   
Under det times lange informasjonsmøte ble det vist filmsnutter fra enkelte av Søgne-klubbens fantastiske aksjoner rundt om i den sørlandske skjærgård. Dugnadsgjengen fikk se hvordan store ballonger ble blåst opp av dykkernes gassflasker nede på selve havbunnen, videre hvordan de igjen frakter teiner og annet søppel opp til havoverflaten. Der de mange frivillige dugnadsarbeiderne tar i mot alt skrotet og frakter det i båtene sine inn til nærmeste konteiner inne på landsiden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En oransje ballong markerer at det er gjort funn av et spøkelsesredskap. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
- Vi regner med å kanskje hente opp 4-500 teiner utover vinteren rundt Flekkerøy, sier Steinar Monsen, og fortsetter;
- Ballongene løfter gjerne opp spøkelsesredskaper på rundt 40 kilo, og vi har vel med oss alt mellom fem til tretti ballonger per tur, sier Monsen.
Siden 2015
Søgne Dykkerklubb har drevet med denne geskjeften siden 2015. Bare i år har de hentet opp rundt 12 tonn med søppel fra havet. Siden 2015 rundt 2.500 teiner langs kysten, og 2.000 av dem igjen kommer nok fra skjærgården i Søgne.  
Nå står altså Flekkerøy for tur igjen. Da skal det først handle om nord og østsiden, gjerne fra Kinn og inn i Vestergabet. Videre mot Kjellevigtangen og inn Kjærskilen. Da vil en konteiner eller to stå plassert ved brygga ute i Åshavn for å ta i mot alt skrotet de mange frivillige vil måtte finne på sin ferd ut forbi øyas vesle strender og mange fjellknauser.
Dette bildet stod på trykk i tidligere «FlekkerøyPosten» etter den store søppelaksjonen som ble arrangert på øya 4. mai 2019. Det formelig krydde av teiner som var hentet opp fra havet rundt øya. Søgne Dykkerklubb hadde imidlertid gjort et grundig forarbeid, og lagt grunnlag for en vellykket «Søppelfestival» som det kalt for her ute. (Foto: Arild Hansen, arkiv)
Powered by Labrador CMS