- Vi liker Rosseland skole
8. oktober kunne ordfører Jan Oddvar Skisland gratulere elever ved Rosseland skole som Norges beste i den årlige gå til skolen-konkurransen, Beintøff. Nøyaktig 20 dager senere forslo kommunedirektøren å legge ned skolen. Samtidig anbefales å skrinlegge bygging av ny skole på Vollan. Elevene fra Rosseland skole skal etter kommunedirektørens forslag overføres til Nygård skole og Tunballen skole.
Nå reagerer lærere og elver ved skolen, og de akter ikke å sitte stille og se på at skolen deres legges ned for å redde en skrantende kommuneøkonomi.
- Vi liker å gå på Rosseland skole. Vi liker å kunne gå til Rosseland skole. Vi liker å kunne være sammen med vennene våre på skolen og i fritiden. Vi liker Rosseland skole. Vi vil at dere politikere skal bestemme dere for å beholde Rosseland skole fordi vi mener det er bra for oss, nærmiljøet og bygda vår. Vi vil ikke bli delt opp og sendt av gårde til andre skoler. Vi skjønner dere ikke har så mange penger nå. Vi håper at dere har litt slik at dere kan fikse på den skolen vi har. På sikt håper vi dere får nok penger til å bygge en ny skole til oss, oppsummerer elevrådet ved Rosseland skole sin appell til politikerne i bystyret.
Ble tatt litt på senga
Det er ikke bare elevene ved den nedleggingstruede skolen som nå setter sin lit til de folkevalgte. Skolens ansatte er fortvilet over at mange års kamp for en permanent skole i nedre del av Songdalen kan ende med at hele skolen legges ned og elever og ansatte spres for alle vinder.
- Ingen skulle miste jobben, og tjenestene skulle fortsatt være lokalt, ble det så fint sagt i diskusjonen om sammenslåing av de tre kommunene. Vi ble rett og slett tatt litt på senga av det forslaget som kom, sier lærerne som nå vil ha fokus på hva en nedleggelse av skolen vil bety for hele nærområdet.
I de 48 årene etter at skolen ble bygget som en midlertidig løsning, har Rosseland flere ganger vært truet av nedlegging eller flytting. Det er derfor ikke noe nytt at alle med tilknytting til Rosseland står opp og kjemper for å beholde skolen, som i tillegg til å være en skole også er en naturlig samlingsplass når hendelser skal markeres lokalt.
- Det er ikke bare skolen som forsvinner dersom nedleggelsen gjennomføres. Det vil også ødelegge mye for frivilligheten og fritidstilbudene i dette området. Fotballag, korps, vennegjenger og skoleklasser splittes. Frivillighet og miljø er blant ting vi hører politikere vil prioritere. Det skal satses på miljø og «grønne» verdier, men det er lite miljø og grønt i å busse elever som i dag går og sykler til skolen. Hvor blir det av satsingen på frivillighet og miljø her, spør skolens ansatte.
Kommer dårlig ut
Skolens ansatte kommenterer videre at samtidig som Rosseland blir foreslått nedlagt, brukes store ressurser på opprusting av skoler i gamle Kristiansand.
- Det er sikkert helt på sin plass, men nå ser vi gang på gang at det er i gamle Songdalen tjenestetilbud blir foreslått lagt ned eller flyttet. Dette blir ikke mindre tragisk når vi ser at levekårsundersøkelser peker på at det er mange her i lokalområdet som har det vanskelig. Rosseland skole er en relativt sett liten skole. Her kjenner vi alle, alle føler seg sett og det kjennes trygt å være på skolen. Vi håper politikerne som skal bestemme ser litt lenger enn til utsiden av skolen, det er til slutt innholdet som teller, ikke hvordan vi ser ut på utsiden.
- Må vi flytte nå
Skolens ansatte forteller også som elever som med tårer i øynene har spurt om de nå skal flyttes til andre skole etter at de har hørt om kommunedirektørens forslag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Elevene er veldig engasjerte, men ikke alle får med seg alle detaljer. Noen oppfatter at en nedleggelse er noe som skal skje nå og at de må bryte opp og bytte skole umiddelbart. Det kan være vanskelig på en skole hvor vi ellers kun opplever at de som forsvinner enten går ut av syvende klasse eller blir pensjonister, forklarer en av skolens lærere. (Foto: Jon Aamodt).
- Jeg har vært ved skolen i 23 år og har opplevd at skolen har blitt solgt og at den har blitt kjøpt tilbake igjen, forteller en av skolens lærere.
Da skolen markerte 40 års-jubileum som midlertidig skole, ble det fra daværende ordfører lovet at skolen ikke skulle oppleve sitt 50 års-jubileum i eksisterende lokaler. Med kommunedirektørens innstilling kan dette bli en realitet, men neppe på den måten ordføreren hadde sett for seg.
Sist oppdatert 05.11.2020 klokken 15:07 av Jon Aamodt
Skolens ansatte setter sin lit til at politikerne ser kvalitetene ved å opprettholde en skole på Rosseland og ikke går med på kommunedirektørens forslag om nedleggelse. (Foto: Jon Aamodt)