Samtidig med bakekurset hadde Thor Borø (t.v.) med seg en gjeng på seks personer ut for å trekke sildegarn og trollgarn for å ha kurs i å lage sursild, spekesild, kryddersild og røyking av sild. (Foto: Privat)

Søgne Kystlag: Sild, øl og bakst

  Redaksjonen
  25. okt. 2020
  12:49
Av Roald Kragh, Søgne kystlag

Lørdag 24. oktober holdt Søgne kystlag kurs i brødbaking i bakerovn og sildekurs på Lastad. Torsdagen før ble det holdt kurs i ølbrygging. Og mesken (kornet etter ølbrygginga) ble brukt i brøddeigen) På grunn av koronatilpasning var det kun plass til seks deltakere på hvert kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Brødbakinga foregikk i bakstekjelleren i huset til Nicolai Borø på Lastad, med Ole Borø (Nicolais far) som sjefsbaker og fyrbøter. Bakerovnen ble bygget samtidig med huset i 1913 og er jevnlig i bruk. På spørsmål om han måler temperaturen i bakerovnen før brødene settes inn, svarer Ole: "Nei, vi fyrer i cirka 1,5 timer til steinene i ovnen er hvite. Raker ut glørne og venter cirka 10 minutt og setter inn brødene. Det fungerte bra før i tiden og det fungerer like bra ennå."

Det er en helt egen fyringsteknikk for å få mest mulig jevn varme i ovnen.

Deig
Vi begynte allerede fredags ettermiddag for å sette deigen, slik at den kunne heve natta over. Vi var seks ivrige deltakere som knadde, eltet og trillet ut totalt 32 runde brød.

Alle brødene fikk plass i bakerovnen på ei gang. Så var det å vente spent i cirka 50 minutt på ferdige brød. Ville det bli vellykket?

Samtidig med bakekurset hadde Thor Borø med seg en gjeng på seks personer ut for å trekke sildegarn og trollgarn for å ha kurs i å lage sursild, spekesild, kryddersild og røyking av sild. Det var ikke den store fiskelykken, fire sild ett par fine torsk og annen småfisk. (Turen ut for å trekke garn var selvfølgelig med kystlagets flotte nyrestaurerte motorbåd). Men Thor hadde jukset litt på forhånd og fått en del sild tidligere i uka.

Sel
Det er mye sel i området nå, så noen ganger er det kun hodet av fisken som henger igjen i garnene. Noe av dagens fangst hadde også tydelige bitemerker fra sel.
Thor er en mester i å lage forskjellige utgaver av sild og har alltid noen glass på lur. Så da var det klart for lunch på bryggekanten på Lastad med diverse sildevarianter, nykokte krabber, varmrøkt sild og tilbehør. Og selvfølgelig nybaka brød.

God stemning og kjempefornøyde deltakere på silde- og brødbakekurs nøt en deilig lunch. Og om brødet ble bra? Det ble sabla godt!

Ølbryggerkurs
Torsdagen før ble det holdt ølbryggekurs på Lastad grendehus. Der erfarne hobbybryggerne Jonny Sveen og Erlend Kleivset holdt et flott kurs i ølbrygging. De hadde på forhånd satt ett IPA-brygg som ble tappet på flasker denne kvelden. Samtidig ble med mesket, kokt og blandet ett nytt brygg som ble satt klart til gjæring.

Noen av kursdeltakerne ville nok ha smakt på ølet med en gang, men streng beskjed fra kurslederne om at ølet må stå på flaske minst to uker før det er drikkende. Godt fornøyde kursdeltakere gikk hjem med 10 flasker hver av leskende Kysten-IPA.

Tre kurs
Tre vel gjennomførte kurs i regi av Søgne Kystlag. Alle deltakerne var storfornøyd og en stor takk til kursledere: Brødbaker og fyrbøter Ole Borø (med assistent, barnebarnet, Oskar). Sildemester og leder i kystlaget Thor Borø og ølbryggentusiastene Jonny Sveen og Erlend Kleivset.
 
Bildet under: De erfarne hobbybryggerne Jonny Sveen og Erlend Kleivset holdt et flott kurs i ølbrygging før helgen. (Foto: Privat).

Bildet under: 
Marion og Vigdis klargjør brødene for bakerovnen. (Foto: Privat).
Sist oppdatert 25.10.2020 klokken 12:51 av Nicolai Prebensen

Jarle korker og Thor holder styr på flaskene. (Foto: Privat)

Ferdige brød fra bakerovnen. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no