Fredag var noen av elevene samlet igjen: Foran fra venstre sitter Lilli Guttormsen, Torhild Lindebø, Ellen Wangelsten, Ingbritt Helland og Alfhild Andås. Bak fra venstre: Per Ingvar Iversen, Kjell Nilsen, Johanna Vestberg, Thor Olsen, Unni Karlsen, Gunnar Guttormsen, Marta Hansson, Jan Kjell Jakobsen, Iris Kristiansen og Oddleif Pedersen. (Foto: Arild Hansen)

Feiret dobbelt jubileum for «Fredsbarna» fra Flekkerøy

  Arild Hansen
  24. okt. 2020
  10:48
Fredag kveld var de samlet igjen. De fleste har hatt fotfeste på Flekkerøy helt siden skoledagene på 1950-tallet, og konfirmasjonssøndagen i 1960 i den gang den helt nye kirken på øya. Mens enkelte tok beina fatt, og dro av gårde og bosatte seg helt andre steder rundt om i vårt langstrakte land, samt Sverige og Danmark.

Femten elever
- Det er veldig hyggelig dette. Nå skal vi synge og spise snitter og kaker, og så blir det nok en haug av fortellinger og mimring til sene kvelden, sa Marta Hansson til N247 før jubileet ble dradd i gang i Flekkerøy Historielags museum ute i Lindebøskauen.

I år er det nemlig 60 år siden «barna» på de to bildene gikk ut av syvende klasse ved skolen oppe i Myra, og så er det like mange tiår siden de var det aller første kullet som stod til konfirmasjon i den da splitter nye kirken her ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Så det blir jo et dobbelt jubileum dette, smiler Marta, som forteller videre;

- Årgangen vi er født i, i 1946, ble rundt om i landet kalt for «Fredsbarna». I følge en avisartikkel jeg har lest, ble det født 70.727 barn her hjemme dette året, som jo ble veldig spesielt, sier hun.

Til festen fredag kveld møtte det opp femten av de tidligere elevene.

Kunne velge
I oppveksten ute på Flekkerøy var det ikke bare klasserommene de delte. De gikk også på søndagskolen, samt på «Yngres». Men, på fritiden utenom var det guttene som spilte ball og gikk i musikkorpset.

- Vi jenter hoppet vel tau og paradis, ler Marta, som forteller at det gikk vel rundt 200 elever ved skolen den gang de avsluttet i syvende klasse som var obligatorisk den gang.

Framhaldsskolen
Etter det kunne de velge hva de ønsket, og mange gikk på Framhaldsskolen (8. klasse) og enkelte gikk inn i arbeidslivet.

For å gjøre syv år på skolen veldig kort, minnes den glade jubileumsgjengen at de hadde en tur til Havglimt ute i Ulvøysund ei gang. Ellers ble det skoledager med mye lærdom og masse gøy på Flekkerøy.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Ellen Torsøe het hun som pike, Wangelsten i dag. Her peker hun på bildet mot Oksøy fyr, der hun bodde i de syv årene hun gikk på Flekkerøy skole. (Foto: Arild Hansen).

På Oksøy fyr
For Ellen Wangelsten (Torsøe som pike) ble skolegangen litt spesiell. Pappa Kristian var i mange år fyrbetjent ute på Oksøy fyr, og her bodde han med hele familien.

- Jeg hadde hele oppveksten frem til jeg fylte fjorten år ute i havgapet, og det ble pendling til skolen hver eneste dag. Men jeg husker spesielt ei gang, mener det var i 1956 at jeg måtte holde meg hjemme. Det var drivis, og pappa var veldig nøye på dette, og det ble ingen skolegang på tre uker, minnes Ellen, som tok sitt åttende skoleår inne i byen.

Det gamle klassebildet hvor det var samlet 28 elever. Etternavnene på barna er fødenavnene. Foran fra venstre: Ingebjørg Thorsen, Gerd Eldbjørg Elefsen, Rigmor Larsen, Ingbritt Pedersen, Eldbjørg Marie Knutsen og Lillian Olsen. Andre rekker: Ruth Andreassen, Torhild Lindebø, Inger Marie Gundersen, May Lisbeth Sørensen og Unni Nilsen. Tredje rekke: Ellen Torsøe, Johanna Knutsen, Iris Nilsen, Alfhild Axelsen og Marta Fjellhaug. Fjerde rekke: Per Ingvar Iversen, Nils Eivind Kjellevik, Jan Kjell Jakobsen og Gunnar Guttormsen. Femte rekke: Kjell Nilsen, Oddleif Pedersen, Thor Olsen, Walter Jørgensen og Michael Pedersen. Sjette rekke: Øyvind Guttormsen, Ansgar Samuelsen og Arne Martin Olsen. Rektor var Harry Axelsen. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no