Leverte 1.940 underskrifter for å bevare sonekontoret på Nodeland

Publisert

Onsdag ettermiddag leverte aksjonen «Nok er Nok. Vi vil ha Songdalen kommune tilbake» 1.940 underskrifter til ordfører Jan Oddvar Skisland i forkant av bystyremøtet på rådhuset i Kristiansand. I tillegg fremla lederen av gruppen, Else Mari Hagen innbyggerspørsmål til ordføreren.
Bakgrunnen for engasjementet beskriver Hagen blant annet slik:
«Før sammenslåingen ble vi lovet at vi skulle ta det beste fra hver kommune. Vi skulle få beholde skoler, legevakten i Songdalen og hjemmetjenesten.»
Videre skriver Hagen: «Etter sammenslåingen har det ene etter det andre enten blitt utsatt, nedlagt eller flyttet. Vi i Songdalen hadde også god økonomi før sammenslåingen. Gamle Kristiansand kommune hadde derimot masse gjeld å er på ingen måte interessert i en gang å prate om å utsette eller droppe kunstsilo eller kulturskole.
Flytter
Nå tar dere jammen meg også og flytter sonekontoret i gamle Songdalen. Dette har dere gjort uten å opplyse verken ansatte eller politikere om før det er gjennomført. Dette er langt over streken å vi har fått nok.
Hjemmetjenesten i Songdalen var en av Norges beste på helse og omsorgstjenester. I 2019 var vi den niende beste på dette i hele Norge å nå har dere flyttet det (...)», skriver hun på aksjonens side.
I innbyggerspørsmålet skriver hun at mye av tiden for hjemmehjelperne i Songdalen vil til kjøring til og fra sonekontoret, noe som vil gå ut over tiden til brukerne.
- Hvordan vil dere løse disse problemene?, spurte hun.
Hagen stilte også spørsmål ved samlokaliseringen av sonekontoret og hvor mye det i realiteten er å spare på dette. I sitt siste spørsmål ville initiativtakeren gjerne vite om ordføreren ville gjøre alt han kunne for å sørge for at sonekontoret i gamle Songdalen, og den bemanningen som var før kommunesammenslåingen ville opprettholdes i ny kommune.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Her overleverer Else Marie Hagen 1.940 underskrifter for bevaring av hjemmehjelpens sonekontor på Nodeland. Til høyre står Øystein Hatlebakk fra Finsland. (Foto: Jon Aamodt). 
I innbyggerspørsmålet skriver hun også at det er førti kilometer fra et nytt sonekontor på Tangvall til Kilen, og på vintertid kan tur retur ta opp til tre timer for en utrykning fra det nye sonekontoret.

- Jeg skal være åpen og ærlig. Vi jobber og jobber så godt vi kan for alle innbyggerne, og selvfølgelig også i Søgne og Songdalen. Ærlighet betyr også å si at vi ikke kan vedta en god økonomi, men vi kan vedta å ta grep slik at den blir det. Ærlighet og åpenhet går også på å presentere realitetene og ikke glansbilder. Det betyr at vi ikke skal slå politisk mynt på populistiske svar. Det betyr at vi må finne realistiske løsninger å tenke gjennom hva vi gjør så det ikke går ut over andre sektorer i kommunen eller andre tjenester. Vi må ha hele kommunen i tankene når vi skal tenke tjenester, harmonisering av tjenester og vi skal ha det like godt om vi bor i Kilen, Tveit eller Vågsbygd, svarte ordfører Oddvar Skisland (Ap).

Han sa videre at kommunen er stor og tilbudet er godt. 

- Men endringer vil alltid møte motstand og noen ganger må vi som politikere gjøre erkjennelser at vi må tenke på nytt. Det er heller ingen ting som tyder på at oppmøtestedet i Kilen skal tas bort. At det kan bli 40 kilometer kjøring, det skal det ikke bli, sa ordføreren i sitt svar til Hagen.

- Dette bør dempe den største bekymringen, det er heller ikke bestemt at sonekontoret skal flyttes, avsluttet han.
Sist oppdatert 14.10.2020 klokken 18:08 av Nicolai Prebensen
Sonekontoret ligger på Nodeland i gamle Songdalen kommune. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS