Karl Aksel Andresen under blomsternedleggelsen ved krigsminnemonumentet i New York. Noe han har gjort i 39 år. Bildet er fra 8. mai 2019 og Aksel står her sammen med militærrådgiver Ernst Egelid i FN. (Foto: Berit Avlestuen, det norske generalkonsulatet i New York.)

Søgnes eneste gjenlevende krigsseiler fyller 98 år

  Nicolai Prebensen
  10. okt. 2020
  10:44
Karl Aksel Andresen fyller 98 år lørdag 10. oktober. I følge lokalhistoriker Jostein Andreassen er han Søgnes eneste gjenlevende av i alt 60 sjøfolk som seilte for de allierte under 2. verdenskrig.

Andresen er hjemmeboende i Brooklyn New York, hvor han etter at pandemien brøt ut for det meste har holdt seg innendørs og har i følge David Chr. Wold hatt det tøft. Karl dro ofte hjem til Søgne etter at han giftet seg i USA og slo seg ned i storbyen.

I år har han ikke vært hjemme siden utbruddet.

Søren Brandsnes omtaler Karl Aksel Andresen i boken «Søgne før og nå», bind 4, og med tillatelse gjengis teksten her:

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

«Karl Aksel Andresen ble født på Klepland 10. oktober 1922, og vokste opp der. Etter et skoleskipskurs på «Sørlandet» reiste han ut som 16-åring med «Skjelbred» i 1938. I aprildagene 1940 lå «Skjelbred» i Japan og der mønstret Karl av. Så kom han ombord i stykkgodsbåten «Viva» fra Arendal. Den seilte på Østen frem til 1942, og kom så opp i mer nordlige farvann.

Konvoifart
Noen måneder i 1942 var Karl ombord i stavangertankeren «Kaldfonn» som seilte i konvoifart til forskjellige steder. Senere samme år mønstret han omboed på «Solør» av Oslo, en tankbåt som var ny i 1939 og seilte med bensin. Med denne kom Karl med på invasjonen i Nord-Afrika der mange norske skip deltok. Blant troppeskipene var gode gamle «Bergensfjord» med, videre cirka 20 stykkgodsbåter lastet med ammunisjon og forsyninger og ti tankskip, deriblant «Solør» med 11.000 tonn bensin. Den norske marinen var representert med jageren «Glaisdale». Dette va første pulje, og flere kom til etter hvert. Men det kostet, og mange norske sjøfolk mistet livet her.

Tyske fly og ubåter gikk til angrep, og blant andre ble to norske skip senket. Den ene var «Prins Harald», et nytt amerikansk skip på 10.000 tonn som kom under norsk flagg. Det hadde ammunisjon i lasten, og eksploderte og sank. Oslobåten «Selbo» hadde bensinkanner i lasterommet og ble truffet av en lufttorpedo. Flammene stod høyt til værs og brennende bensinkanner for omkring. «Solør» var heldig og ble ikke skadet her, den holdt det gående til januar 1945 da den ble torpedert og senket. Også «Skjelbred» og «Viva» som Karl tidligere hadde seilt med gikk ned under krigen.

Kokk
I 1944  var Karl ombord i «Norsol», et nytt tankskip som kom under norsk flagg, og var ombord der til krigen sluttet. Karl seilte som kokk hele krigen, og med Karl i byssa var sikkert matlagingen i de beste hender. Karl giftet seg i Amerika, og fikk sin familie der. Men Karl Aksel Andresen har ikke glemt Søgne, og er ofte på hjemmebesøk.»

Karl også ble tildelt krigsmedaljen i 1980 for sin innsats på sjøen under 2. verdenskrig.

Vi ønsker Karl til lykke med dagen lørdag.

Karl Aksel Andresen (t.h.) og Olav Aune holdt tradisjonen ved å legge ned krans eller blomster ved krigsseilerminnesmerket i Battery Park, Manhattan, NY de 38 årene etter at Kong Harald innviet minnestenen/bautaen. Olav Aune gikk bort i fjor. De bærer begge Convoy Cup medaljene fra Convoy Cup Foundation i Halifax, N.S. , Canada. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no