«Gjennomføringen og konsekvenser av kommunesammenslåingen»

Publisert
Mening:
I et innlegg i Fædrelandsvennen 12 d.m. er Håkon Repstad opptatt av at vi må godta forandringer og at dette gir framgang. Jeg er enig i at forandringer er en naturlig prosess og at de også fører til framgang, men ikke alle forandringer er positive. I debatten om kommunesammenslåingen er det relevant å ta stilling hva disse forandringer har ført til. Det gjelder prosesser som har foregått, resultatene som ble oppnådd og resultat i forhold til hva som ble forespeilet. Dette vedrører demokrati, tillit og angår gjennomføring av prosesser.
Leserinnlegget fortsetter under annonsen.
Prosessen var karakterisert av sterkt engasjement for og imot sammenslåing, Det framkom utallige og omfattende uttalelser om positive konsekvenser fra sentrale politikere. Bl.a. skulle tjenestetilbudet bli bedre på flere områder og totalt. Særlig bidro ordførerne i Søgne og Songdalen aktivt for sammenslåing. I begge kommuner viste folkeavstemningen et stort flertall mot sammenslåing. Likevel gikk et stort antall politiker inn for dette i de to kommuner, bl.de to ordførere. Grunnleggende i demokrati er å ha respekt for folkemeningen. Det synes ikke atskillige politikere å ha hatt i denne sak.
Etter sammenslåingen ble tjenestetilbudene i Søgne og Songdalen betydelig redusert bl.a., ved færre ansatte i helseetat og skole. Sykehjemspasienter i Søgne ble flytte til Kristiansand og omvendt. Det legges opp til en betydelig økning av skatter og avgifter, nærhet til administrasjon skjer mer fjernt, konsentrert i Kristiansand. Det er vesentlig politikere i tidligere Kristiansand som nå styrer Søgne. Alt dette var relativt forutsigbare konsekvenser og forholdsvis lett å forutse og konstatere før sammenslåingen. Likevel gikk et stort antall politikere inn for sammenslåing i Søgne og Songdalen. Sannsynlig var motivet sammensatt og varierende for de enkelte politikere.
Kommunesammenslåingen er et eksempel på at forandringer også kan ha negative konsekvenser. Da er det av betydning å foreta aktuelle korreksjoner i endringsprosessene. Det kan skje på ulike måter ved aktuelle tiltak som f.eks. ved å endre innhold og retningen i sammenslåingstiltakene. Det forutsetter analyse og innsikt, samt evne til selvkritikk når en har tatt feil og ikke minst å forsøke å rette opp feilene. Sentrale politikere som bidro aktivt til gjennomføringen, ser nå negative konsekvenser av sammenslåingen som de tidligere ikke så. Det er viktig med engasjement når innbyggerne mener politikerne ikke ivaretar deres interesser på en god måte. Facebook -gruppen «Vi som vil ha Søgne tilbake som egen kommune» er et slikt eksempel og viser et ønske om at lokaldemokratiet skal leve.
Jørund Try, Søgne   
Powered by Labrador CMS