3D multistrålebilde av M/S Seattle. (Foto: Søgne Dykkerklubb)

Skal måle opp 20 skipsvrak på Sørlandet

  Redaksjonen
  16. sept. 2020
  09:30
Av Christian Skauge, dykking.no

Søgne Dykkerklubb investerte i vår i en Sibiu Pro ROV med DeepVision sidecan sonar, og har installert multistråle ekkolodd for å måle opp objekter på havbunnen.

Kartsystem og ekkolodd er levert av Olex.  Kongsberg maritime har hjulpet oss med utstyr som viser dykkere og rov i 3D kartet i sanntid.

- Nå har vi fått god hjelp av Olex/Søgne Elektriske til å kalibrere utstyret, og nå går vi snart i gang med systematisk kartlegging av vrakene i området. Tanken er å samle info om vrak og kulturminner  med multistråle, video og sonarbilder etter hvert, forteller klubbleder Karl Klungland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Intensjonen er at kulturminnene (mange krigsvrak er nå automatisk fredet ettersom det er over 100 år siden byggedato) skal gjøres tilgjengelig for Maritimt Museum og vanlig publikum på nettportalen kulturminnesok.no

Utstyret er også tiltenkt en rolle i søk etter savnede personer og båter i nært samarbeid med Røde kors. For ryddeaksjoner i havner ol kan det være aktuelt å lage «før og etter-bilder» for å lette ryddingen.

Skal måle opp 20 skipsvrak
Forsvaret har strenge begrensninger på hva det er tillatt å måle opp på havbunnen, og hva slags oppløsning man får lov å bruke når man scanner vrak eller områder under vann med sonar eller multistråle ekkolodd. Det er ikke tillatt å måle sjøbunn med høyere oppløsning enn ett målepunkt hver 50 meter.

Søgne Dykkerklubb har søkt om tillatelse til å måle opp og publisere data fra cirka 20 skipsvrak, og dette er innvilget.

Raet
Klubben har også laget tre kvadratkilometer kart med cirka 100 millioner målepunkter for Greenbay i forbindelse med prosjektet om rydding av spøkelsesredskaper og søppel i Raet nasjonalpark. Her skal målingene brukes for å utvikle metoder for å finne og fjerne spøkelsesredskaper.

- Vi vil snart søke om tillatelse til å kartlegge alle registrerte kulturminner i distriktet og en del områder vi skal tømme for spøkelsesredskaper, sier Klungland.
Sist oppdatert 16.09.2020 klokken 09:38 av Nicolai Prebensen

Karl Klungland er leder av Søgne Dykkerklubb. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no