- Vi er godt fornøyd med at vi kan tilby elevene dette prosjektet , sier rådgiver Roald Pettersen ved Tangvall skole. (Foto: Jon Aamodt)

- Noen gode emner her

  Jon Aamodt
  11. sept. 2020
  19:51
- For elevene på 10. trinn blir denne høsten veldig spesiell. Grunnet koronasituasjonen utgår flere tilbud, blant annet besøk til videregående skoler som er normalt før elevene gjør sine valg om veien videre. Vi er derfor særdeles fornøyd med disse to dagene vi kan tilby elevene, og vi er glade for at vi fikk tilbudet fra EBA - Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg i Agder, sier rådgiver ved Tangvall skole Roald Pettersen til N247.

Torsdag og fredag har elevene på 10. trinn arbeidet iherdig i gymsalen som om kort tid skal jevnes med jorda. Her bygges småhus i tre og «betong», og flere av byggverkene er i ferd med å ta form rundt i lokalet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Et småhusprosjekt
Det er EBA som etter en prosess med invitasjon og søknader har valgt ut fire skoler i Agder til å delta i det de benevner som et «småhusprosjekt».  Tangvall skole er en av de heldige som deltar i årets prosjekt.

- Halvparten av gruppene her på skolen skal bygge et lite hus i tre, den andre halvparten bygger i «betong» som av praktiske årsaker er erstattet med sparkel. Elevene starter med skisser som de får utlevert, men de kan også lage sine helt egne. Vi ser klart at de blir mer og mer ivrige ettersom prosessen skrider frem og selve byggingen kommer i gang, sier Ida Snemyr og Lena Løland. Sammen med Øyvind Johnsen og Hilde Waage representerer de EBA, initiativtaker til prosjektet. 

- Vi startet torsdag, og i dag ser vi at mange nå er så ivrige at de dropper friminuttene. Det vi også får høre er at elever som ikke trives veldig godt i klasserommet blomstrer når de får utfolde seg her, sier Løland. 

- Ønsker flere til yrkesfagene
- Bakgrunnen for at vi gjør dette er at vi ønsker at enda flere skal søke seg til yrkesfag, og da helst til bygg og anlegg. Vi håper at vi med dette prosjektet kan vise at dette er gøy å jobbe med, tilføyer Snemyr.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Sondre, Jonathan, Fredrik og Jakub er kommer langt på byggverket sitt. De forklarer hvordan vinkelen på en tommestokk var med på å gi en ide om et L-formet bygg. Gruppen de er med i bygger et lite hus i tre, og Jakub forteller om utfordringer med takkonstruksjonen. (Foto: Jon Aamodt).

- Vinklene i taket var litt vanskelige. Det ser bra ut nå, men det var ikke lett, sier han. 

- Noen gode emner
Skolen har under prosjektet besøk av fagpersoner som følger elevene og står til disposisjon med sin fagkunnskap. Entreprenørbedriftene Veidekke, Kruse Smith og Murisør stiller med hver sin representant som dekker fagområdene tømring og betongarbeid. 

De tre fagfolkene har merket seg mange ivrige ungdommer, og ser også at iveren øker på utover i prosjektet når ting tar form. 

- Vi ser at iveren er stor blant mange av elevene. Det finnes noen gode emner for bransjen her, konkluderer Cay Otto Pettersen fra entreprenøren Veidekke sammen med kollegene Audun Hæstad fra Kruse Smith og Viggo Vigsnes fra Murisør.
Sist oppdatert 14.09.2020 klokken 08:02 av Jon Aamodt

Halvparten av elevene bygger småhus i tre. (Foto: Jon Aamodt)

Denne modellen er basert på arbeid i betongfaget og tømrerfaget. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no