- Har ikke flere penger

Publisert

Ved avslutningen av formannskapets møte onsdag ønsket ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) en orientering fra administrasjonen om den uroen som har kommet frem med hensyn til bemanning og endringer i kommunens hjemmetjenester.
- Vi må tilpasse driften til de økonomiske rammer vi har, svarte kommunedirektør Camilla Dunsæd (bildet) og la til at kommunen ikke kan opprettholde en drift som er dyrere enn det rammene tillater. 
Hun la til at i de fleste tilfeller har endringer gått greit. 
- Noen endringer generer uro, og det er lett å forstå, la direktøren til. 

Hun forklarte videre at hjemmetjenesten i hele den nye kommunen tilpasses til den modellen som har vært praktisert i «gamle» Kristiansand kommune, noe som for Søgne og Songdalen betyr mindre bemanning enn tidligere. Dette er ifølge direktøren en modell Kristiansand er vant til å leve med, men som er nytt for tidligere Søgne og Songdalen. 
Hemmelighold
Vidar Kleppe (DEM), som selv sitter i Helseutvalget, viste til at det i utvalgets siste møte ble reist spørmål omkring endringer i hjemmetjenesten, og om det var hold i rykter om endringer som kunne komme. 
- Det var såvidt vi fikk ut at dette var noe som ble sett på, tilføyde Kleppe som reagerte sterkt på endringer i et system alle har vært fornøyd med og at hovedutvalget ikke fikk mer informasjon. 
- Dialogen her må bli mye bedre, kommenterte Kleppe. 
KrF's Sigrun Sæther uttrykte også stor bekymring for manglende informasjon. 
- Vi hører rykter om Langenes og Tangvall, vi er vant til å vite hva som skjer, sa KrF-politikeren fra Søgne og fikk støtte fra Reidar Heivoll (Sp) som sier at han nå ser en forverring som var fryktet. 
Omlegging, ikke nedlegging
Kommunedirektøren la vekt på at det ikke er tjenester som legges ned, men en omlegging til den finansieringsmodell som er vedtatt av politikerne i bystyret. 
- Rammene kan oppleves små, men vi har ikke flere penger, kommenterte direktøren. 
- Burde fått informasjon tidligere
Leder av Helseutvalget, Anja Ninasdotter Abusland (Sp) sitter ikke i formannskapet og var derfor ikke tilstede under dagens møte i bystyresalen. Etter å ha sett opptak fra møtet og med bakgrunn i tidligere uttalelser i samme sak, sier utvalgslederen til N247 at hun først vil takke innbyggere som sier fra og kontakter politikere om informasjon som Helseutvalget forøvrig burde fått på et tidligere tidspunkt.  Hun mener selv at spesielt innen helse er det viktig å ha tjenester der folk bor, men sier også videre at det er viktig å ha all informasjon om en sak. I denne konkrete saken har hun bedt administrasjonen om en utdypende forklaring.  - Nå har formannskapet fått en liten orientering om dette, og jeg venter på en grundigere orientering fra administrasjonen i helse og mestring, sier Abusland.  - Vi ønsker alle gode tjenester  I forhold til uttalelser om  politisk involvering, administrativ overkjøring og politikere som ikke gjør jobben har Abusland følgende kommentar: - Det er ingen i denne kommunen som vil andre noe vondt, verken politikere eller administrasjon. Det mener jeg bør ligge til grunn. Det er så utrolig lite hensiktsmessig å slenge dritt eller peke på hva andre gjør feil fremfor å dra lasset sammen og finne de gode løsningene sier hun og legger til at selv om hun var imot kommunesammenslåingen sitter hun nå i et bredt sammensatt utvalg og opplever gode og konstruktive samtaler med hele utvalget.  - Må bli bedre dialog - Administrasjonen skal iverksette politiske vedtak, men dialog og involvering i prosesser mellom folkevalgte og administrasjon er essensielt. Vi som politikere trenger å vite hva som skjer, selv om det kun er «oppfølging av vedtak». Dette må etter min mening bli bedre, understreker hun.    Abusland (bildet) sier videre at selv om hun sitter som leder av Helseutvalget er det verdifullt å bli kontaktet av innbyggere som tross alt er de som kjenner hvor skoen trykker.  - Det er ikke mulig for meg å vite alt som skjer, og jeg er derfor avhengig av å ha tillit til administrasjonen og til kommunens innbyggere, tilføyer hun.  I en situasjon med en hardt presset økonomi fremhever hun viktigheten av de grunnleggende tjenester som preger folks hverdag, og legger vekt på betydningen av god informasjon og dialog, spesielt når endringer skal gjennomføres.  - Vi ønsker alle å sikre gode tjenester til innbyggerne, og hele denne saken er noe Helseutvalget vil se nærmere på avslutter Abusland.
Skal enheter på Langenes legges ned, når skal nybygg på Tangvall tas i bruk, er noen av spørmålene det knyttes ulike rykter til. (Foto: Nicolai Prebensen)
- Vi er vant til å vite hva som skjer, sa KRFs Sigrun Sæther og uttrykte bekymring over mange rykter som florerer. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS