Bilen Emine og Julian satt i ble kondemnert etter trafikkulykken på Hølleveien 1. august. Begge 9-åringene kom uskadet fra kjedekollisjonen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Emine (9) og Julian (9) i bilulykke: - Vi er heldigvis like hele

  Nicolai Prebensen
  14. aug. 2020
  15:35
1. august smalt tre personbiler inn i hverandre på Hølleveien i Søgne. Alle bilene kjørte i retning Høllen. Den første bilen stoppet for å ta inn til den store busslomma ved Nygård skole. Bil nummer to stoppet også, men bil nummer tre klarte ikke å stoppe og kjørte inn i bil nummer to som igjen ble skjøvet inn i bil nummer én.

I bil nummer to satt Emine og Julian i baksetet. Bilen de satt i ble kondemnert etter trafikkulykken denne lørdag ettermiddagen. Begge to kom uskadd fra hendelsen takket være en mor som alltid har vært sterkt opptatt av trafikksikkerhet og bilbeltebruk.

Tirsdag ettermiddag traff N247 de to sammen med Tom Erik Dønnestad i Nullvisjonen region Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Vi er like hele, det er det viktigste, sier de to barna.

De forteller, uten å tenke seg om, hvordan de sikrer seg når de skal på biltur.

- Like fort
- Ulykker kan skje like fort på korte turer som på lengre turer. Bilbeltet skal ordentlig på. Det skal ikke være vridd, og skal over skulderen. I tillegg skal det strammes godt, og vi skal ikke ha på jakke under beltet. Vi skal også sitte rett i ryggen, og ikke «ligge» i setet. Løse gjenstander som iPad og flasker skal heller ikke holdes, eller ligge løst, sier de to som forteller at de ikke lengre tenker på dette når de setter seg inn i en bil. 

- Det går helt automatisk fordi mamma har fortalt oss dette så lenge vi kan huske. Vi sier det også til venner hvis vi ser at de ikke har gjort alt riktig. Det er fordi vi ikke vil at de skal skade seg, fortsetter de to 9-åringene.

Da det smalt 1. august gikk det mange tanker gjennom hodene til Emine og Julian.

- Rare lyder
- Hva skjedde nå? Det kom noen rare lyder og vi tenkte begge mye rart som vi ikke husker så mye av nå. Det var veldig skummelt, men nå er det nesten litt gøy siden det gikk så bra, forteller de når de setter seg inn i lånebilen for å vise hvordan de skal ta på bilbeltet og sikre seg selv under bilturer.

- De har fått en grundig og god opplæring av mor Karin, sier Tom Erik Dønnestad.

Han er imponert over hvor grundig trafikksikkerhetsopplæring de to har fått, og hvor riktig de sikrer seg selv i bil.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Tom Erik Dønnestad i Nullvisjonen region Kristiansand sammen med Emine og Julian tirsdag ettermiddag. Barna er store  nok til å sitte på bilpute nå, og gjorde det tilfeldigvis under ulykken. Men, de foretrekker selv bilstolene så lenge de passer fordi de er tryggere og mer behagelig å sitte i. (Foto: Nicolai Prebensen).

- I tillegg til bilbeltet og riktig sittestilling er også dette med løse gjenstander veldig viktig. En halvliters flaske vil i veie 12 kilo hvis den flyr gjennom bilen i en bråstopp i 70 kilometer i timen. Det kan gi store skader om den treffer noen i bilen. Det samme gjelder selvsagt også andre løse gjenstander og derfor er sikring av alt løst inne i bilen også en viktig del av de forebyggende trafikksikkerhetsarbeidet.

- I denne ulykken gikk alt etter forholdene veldig bra, og viser tydelig at grundig opplæring gir positive resultater når ulykken først skjer. Jeg må ærlig talt si at jeg er mektig imponert over disse to og moren. For meg er det gøy å se at forebyggende arbeid og grundig opplæring og oppfølging virker, avslutter Dønnestad.
Sist oppdatert 15.08.2020 klokken 11:28 av Nicolai Prebensen

Emine og Julian demonstrerer hvordan sittestillingen skal være og bilbeltene skal sitte under bilturer. Tom Erik Dønnestad i Nullvisjonen følger imponert med. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no