Ole Johan Sverdrup under sin prolog til onkelen som tok sitt liv for å spare andre soldater under 2. verdenskrig. (Foto: Nicolai Prebensen)

Nevøen: - Kjære onkel Fredrik

  Nicolai Prebensen
  12. aug. 2020
  19:30
Onsdag ettermiddag fikk telegrafisten, sjømannen og krigshelten Fredrik Aaros sitt minnesmerke avduket på Åros. Mange møtte opp til seremonien og Søgne musikkorps sørget for musikalske innslag.

Stein Tore Sorthe fra Kristiansand kommune ledet avdukingen mens det var stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan som holdt tale og avduket relieffet som er utformet av Erik Pirolt.  Ordfører Jan Oddvar Skisland holdt også tale under den stekende solen på Årosstranda hvor Fredrik Aaros reiste fra i 1940, i båt.

Under seremonien på Årosstranda holdt også nevø til Aaros, Ole Johan Sverdrup prolog:

 «Kjære onkel Fredrik.»
«Du gav alt for Norge, du gav ditt dyrbare liv for at dine motstandskamerater ikke skulle bli tatt. Et altfor kort liv du fikk. Født i 1911 av hjemvendte norsk amerikanere, med din far du alltid var med. Dere snakket engelsk når dere jobbet på Åros - farmen, om Amerika og verdenspolitikk.

Som storebror du var raus og snill. For Walther, Gudrun, Olav og lillesøster Borghild.
Telegrafist - og skippereksamen det ble. Sjøen ventet, det var så mangt å se.

Da krigen nådde Norge i april 1940 du handlet resolutt. Vi som nasjon skal få de tyske okkupasjonssoldatene ut og kjempe til siste slutt.

Du seilte fra Årosstrand i juni 1940, og tenkte, jeg kan ikke vente. Over Nordsjøen det kunne bli et alvorlig vær. Bære eller briste, Fredrik ville til England for å bli militær.

I Skottland var Fredrik i den norske hærstyrken som militærpoliti. Og i Marinen var du på jageren « Mansfield «, for å verne konvoier mot tyske ubåter, og deres tyranni.

For Kompani Linge du tjenestegjorde som telegrafist. På post ved radiosenderen du døde, så uendelig trist.

12. august 1943 på Rudjordsheia i Lyngdal tok fenrik Aaros sitt siste åndedrag. 

Du brukte lynraskt din skarpe kniv. Gestapo ville han levende fange, men Aaros valgte å ta sitt eget liv.

Det er grunnen til at vi står her i dag. Onkel Fredrik har gitt mitt liv næring.

Ditt liv har vært en mening, du har gitt oss lærdom, klokskap og krefter. Nå vil ditt ansikts relieff for alltid stå her og minne kommende slekter.

Takk for din kamp mot ondskapen og ditt offer for et fritt Norge.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Etter seremonien flyttet gjestene seg til Søgne gamle prestegård til et minnearrangement hvor det var sanger, dikt, film og taler. Familie til Fredrik Aaros bidro også til arrangementet.

Hele programmet og historien til krigshelten finner du her.


Bildet under: Ordfører Jan Oddvar Skisland og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan ved relieffet til Fredrik Aaros på Årosstranda onsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
Sist oppdatert 12.08.2020 klokken 20:42 av Nicolai Prebensen

Mange møtte opp for å være med på avdukingen av krigshelten Fredrik Aaros' relieff på Årosstranda onsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan stod for selve avdukingen av relieffet på Årosstranda onsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no