En av ti bilister i gamle Vest-Agder har sovnet bak rattet og enda flere har holdt på å sovne mens de kjørte bil. (Foto: Gjensidige)

En av ti bilister i «gamle» Vest-Agder har sovnet bak rattet

  Redaksjonen
  10. aug. 2020
  13:50
En av ti bilister i «gamle» Vest-Agder har sovnet bak rattet og enda flere har holdt på å sovne mens de kjørte bil

De urovekkende tallene kommer frem i en undersøkelse som er gjort av Ipsos for Gjensidige. 63 prosent av dem som har svart i Vest-Agder sier at de har vært redde for å sovne bak rattet. ni prosent svarer at de faktisk har sovnet når de har kjørt bil.

- Det vil si at flere tusen bilister hjemmeværende i Vest-Agder har duppet av under en kjøretur, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Store mørketall
Gjensidige får cirka 60 skademeldinger i året som skyldes at sjåfør sovnet bak rattet, men erfaringer viser at det er langt flere saker. Mange vil nemlig ikke innrømme at de sovnet i en skademelding eller er sikre på om de har sovnet.

- Det som er betenkelig er at mange er villig til å fortsette å kjøre når de er blir trøtte, sier Voll videre. Han tror mange tenker at de snart er fremme og det går fint, og så tar man sjansen. Da er det viktig å huske på at selv en kort strekning eller bare en liten halvtime kan virke uendelig lang, når en er trøtt. I aldersgruppen mellom 18 og 29 år svarer hele 21 prosent at de bare fortsetter å kjøre.

Menn verst
I undersøkelsen oppgir mer enn dobbelt så mange menn at de har sovnet bak rattet enn kvinner.

- Voll oppfordrer alle til å tenke over at vi har et stort ansvar når vi er ute i trafikken. En ting er om en skader seg selv, men hva om en sovner og skader noen andre, sier Voll.

Hans klare anbefaling er: Gjør gøye ting på ferieturen, hold fartsgrensen, ikke ta sjanser i trafikken, ta hyppige pauser og pust med magen.

- Hvis man først har blitt trøtt er det bare to tiltak som hjelper, og det er å bytte sjåfør eller stoppe og ta en høneblund. Alt annet er å lure seg selv, avslutter Voll.

Når vi spør om hva bilistene i Vest-Agder gjør når de blir for trøtt til å kjøre bil er svarene :
  • 68 prosent stoppet og tok en hvilepause
  • 19 prosent aktiviserte seg med musikk, samtale med passasjer eller annen aktivitet
  • Åtte prosent overlot kjøringen til en annen i bilen. 
  • Fire prosent fortsatte å kjøre til bestemmelsesstedet
Pressemelding fra Gjensidige

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige. (Foto: Gjensidige)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no