Stillehavsøsters som ble funnet på Saltholmen i Høllefjorden i 2018. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Plukkeaksjon stillehavsøsters 2020 - tjen inntil 20.000 kr

  Nicolai Prebensen
  07. aug. 2020
  17:33
Vi inviterer også i år lag og foreninger til betalt dugnad for å plukke stillehavsøsters i Kristiansand, Arendal og Tvedestrand. Les artikkelen og søk om deltagelse i søknadsskjema nederst på siden.

Begrense spredning
Stillehavsøstersen invaderer stadig større deler av vår vakre skjærgård. Vi ønsker å videreføre forsøkene med plukking av stillehavsøsters som tiltak for å begrense skadevirkningene på utvalgte områder og redusere spredningen videre vestover. Bli med i dugnaden for å rydde våre viktigste naturområder og mye brukte badeplasser. Innsatsen vil bli betalt med inntil 20 000 kr.

I samarbeid med Agder Renovasjon, Risør og Tvedestrands-regionens Avfallsselskap AS og kommunene Arendal, Tvedestrand og Kristiansand inviterer Fylkesmannen i Agder lag og foreninger til en betalt dugnad for å rydde utvalgte områder for stillehavsøsters. Utvelgelsen av lokaliteter er gjort med utgangspunkt i hvilke områder som har høyest konflikt med viktig naturtyper under vann og friluftslivverdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Fylkesmannen lyser herved ut totalt 120.000 kroner til dugnadsarbeid for frivillige organisasjoner. Maksimumsbeløp for hver søknad er satt til 20 000 kroner. I tillegg vil det vanke en ekstrabonus på 5.000 kroner til den organisasjonen som har levert inn størst antall kilo skjell.

Slik søker du
Vi trenger opplysninger om deres organisasjon, hvor mange dere er, hvor mange timer dere kan tilby til hvilken pris og hvordan dere vil organisere arbeidet. Søkere må selv stille med utstyr og båt der det er nødvendig. I år er det spesielt viktig at dere omtaler HMS, og da med fokus på sikkerhet og smittevern.

Dere må fylle ut skjemaet nøyaktig og sende det til oss på e-post: bjmar@fylkesmannen.no. 

Hvem kan søke?
Alle frivillige organisasjoner med organisasjonsnummer kan søke.

Frister
Søknadene må være hos Fylkesmannen seinest fredag 14. august klokken 12.00.
Tildeling av kontraktene vil skje i løpet av onsdag 19. august. Praktiske avtaler angående tildelingen og gjennomføringen foretas så snart som mulig etter at det er avgjort hvem som får kontraktene.

Hvordan plukke?
Stillehavsøstersen finnes i våre områder helt i fra fjæresteinene og ned til rundt to meters dyp. Det betyr at mye kan nås uten bruk av dykkerutstyr, men på grunn av sjøtemperaturen anbefales det bruk av våtdrakt. Det er også mulig å benytte båt og en stålrive eller krabbehåv ved rydding av de dypere forekomstene. På bløtbunn har også flytemadrass, seilbrett og kanoer vist seg som hensiktsmessige farkoster for å komme til østersen. Stillehavsøsters som har festet seg på fjell, må som regel knuses på stedet, isskyffel, spett eller en annen form for stålstang er redskaper som egner seg for dette.

Det anbefales bruk av tomme vedsekker til å frakte til container.

Hvordan ser den ut?
Vår hjemlige østers kalles flatøsters, eller europeisk østers. Den står nå i fare for å bli fortrengt av stillehavsøstersen. Det er viktig at deltagere lærer seg å se forskjell på den vi ønsker å verne, og den som skal fjernes. Stillehavsøstersen har knivskarpe ”flak” og kanter som kan være en fare for badende. Strender som er infisert av den nye arten, vil etter hvert bli uegnet til bading, og det kan være direkte farlig å vasse i disse områdene uten sko. Se egen faktaboks med bilde og beskrivelse av kjennetegn.

Dersom dere har forslag til steder som bør plukkes, kan dere også gi oss innspill på det. Slike forslag vil bli undersøkt nærmere så langt vi har mulighet og eventuelt tatt med som aktuelle plukkesteder.

Søgne
I Søgne er det Grunholmen ved Åros Fylkesmannen ønsker plukking av stillehavsøsters.

Pressemelding fra Fylkesmannen.
Sist oppdatert 07.08.2020 klokken 17:33 av Nicolai Prebensen

Dette er området Fylkesmannen i Agder oppfordrer til plukking av stillehavsøsters på sensommeren. (Foto: Fylkesmannen i Agder)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no