Søsknene Elisabeth og Frank Nilsen har heist flagget opp på den vesle fjellknausen ute i hagen med den fantastiske utsikten de har utover hele byfjorden, Mæbøfjorden og over til Mæbo og mye av Skålevig. (Foto: Arild Hansen)

- Gratulerer med 100-årsdagen, kjære pappa

  Arild Hansen
  01. aug. 2020
  15:48
I dag, lørdag 1. august, er det på dagen 100 år siden at Flekkerøy fikk en ny øy-boer. Han fikk navnet Bjarne Martinsen, som med årene bare skulle gå under kallenavnet «Bjarne på Hustofta», som ligger på Skålevig. I skrivende stund er 50 familiemedlemmer samlet til denne store dagen i Historielagets museum i Lindebøskauen.

Gratulerer
Inne forbi svilla i hovedinngangen stod både litt voksne, og barn og ungdom for å hilse på pappa, bestefar, oldefar, og her ute på øya er gjerne en familie til en eldre øy-boer, nær gigantisk stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I tillegg til de aller, aller nærmeste, kan man sikkert ramse opp søskenbarn, eller kusiner og fettere om du vil, og alle «meningene», om det måtte være tre- fire eller gjerne fem-meninger. Skulle man ha samlet alle på et og samme brett til festen i dag, måtte man kanskje ha tydd til Flekkerøyhallen noen få hundre meter bortenfor i samme skau.

Den godeste Bjarne skulle bli fisker, og han hentet opp mat fra havet til langt ut i pensjonisttilværelsen. Han er selvfølgelig litt preget av den høye alderen, men ukentlig er han å se på el-scooteren langs Skålevigsletta på vei til KIWI-butikken for å handle, der han klarer seg sjøl i både disk og med bankkortet i kassa.

Eldste gutt
Ingen gutt er blitt 100 år på Flekkerøy før. Derfor blir dagen i dag veldig spesiell her ute på øya ytterst i havkjeften utenfor Kristiansand.

Sist Bjarne ble intervjuet i lokal sammenheng her ute, var for noen år tilbake da daværende «Flekkerøyposten» tok seg en labbetur med den blide og gøyale mannen i den gang 90-årene. Det ble å vandre rundt i Lindebøskauen, og når nista skulle fordøyes, trakk han opp like godt opp ei gulrot fra innerlomma.

- Gulrot er tingen, og en slik grønsak har han med seg på hver enste tur, sa sønnen Eivind den gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Her er pappa Bjarne med sine fire barn utenfor Historielagets museum. Fra venstre sees Tor, pappa selv, Ivar, Olga (Stakkeland, red. anm) og Eivind. Alle mannfolka bærer etternavnet Martinsen. (Foto: Arild Hansen).

Om nettopp daglig gulerotspising er en av grunnene til at han passerer tresiffer tall i dag, skal vi holde oss unna. Men at han har levd sunt, la han ikke skjul på den gang. Han har alltid bakt, og holder den dag i dag på med og bake all brød selv i heimen hjemme på Hustofta.  

Flagget
I går ble det laget oppslag på sosiale medier, og der oppfordret ekte øy-boere om at folk burde hedre denne flotte mannen med å heise flagget.

På formiddag tok N247s utsendte en liten svipptur rundt om på Østerøya. I flere hager, og på fjelltopper hvor flaggstenger står, hang det flagg og vaiet i den bitte lille vinden som gikk over øya denne lørdagen. En hilsen til en ekte Flekkerøy-gutt, som litt stolt kan få lov å kalle seg for den aller første gutt herfra som har fått lov å feire sin egen bursdag som teller tall med tre siffer.
Sist oppdatert 02.08.2020 klokken 16:04 av Nicolai Prebensen

Her er Bjarne, i midten, samlet med barna sine inne i Historielagets lokaler. Fra venstre ser dere sønnen Tor, Olga, Ivar og Eivind. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no