Her er den flotte gjengen samlet i hagen til Flekkerøy Bo og Servicesenter. Fra venstre: søskenbarna Per og Marie, snart 100 år gamle Bjarne i midten ved siden av søster Randi, helt til høyre kusinen Irene. (Foto: Arild Hansen)

Øyas eldste mann noensinne: Lørdag runder Bjarne de 100

  Arild Hansen
  30. juli 2020
  14:30
Familien har sjekket. Det samme har Historielaget på Flekkerøy gjort. Ifølge dem har det visstnok aldri skjedd før at en mannsperson har fått feire sin egen 100-årsdag på Flekkerøy. 

- Det sies så, sier Eivind, som er sønn til lørdagens jubilant,  Bjarne Martinsen, eller «Bjarne på Hustofta» på folkemunne. 

- Jeg kan ikke se at noen av mennene har blitt 100 år, men enkelte jenter har fått lov å feire den spesielle dagen, sier Tor Einar Tobiassen i Flekkerøy Historielag. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Kjører selv
Torsdag formiddag traff N247 Bjarne Martinsen på en av sine ukentlige handleturer bort til KIWI-butikken ved rundkjøringen. Dit kjører han tur retur 
og stopper gjerne opp og hilser på kjentfolk som vil slå av en liten prat. Han ordner seg selv i butikken, og han betaler like selvfølgelig med kort i kassa. Etter turen til KIWI svingte han den vesle firehjulingen innom Flekkerøy Bo og Servicesenter like oppe i veien. Der bor søsteren Randi (95), og der møtte også søskenbarna Irene Jakobsen (96), Marie Pedersen (98) og Per Kristoffersen (93) opp til en aldri så liten forhåndsgratulasjon, en kakebit og en skvett kaffe. Det måtte gjøres unna torsdag da alle kunne treffes, for på den planlagte dagen i forvegen måtte søskenbarnet Per på 93 ut å trekke krabbeteinene. Snakk om gener i familien. Den  flotte gjengen på fem personer teller «bare» 482 år til sammen. Lørdag skal Bjarne feires. Historielagets flotte nybygg inne i Lindebøskauen blir arena for festen.

«Bånnebånn»  
- Gratulerer på forskudd, fantastisk dette, sa de fire fremmøtte familiemedlemmene. Den lille timen de var samlet ble det mimret om skoletida, om gamle naboer som ikke er her lenger, om deres foreldre og besteforeldre. Bjarne tok like  godt på sparket og fortalte at han har ti barnebarn, eller bånnebånn som det heter her ute, og 19 oldebarn. 

Kakene og kaffen smakte, og for de tre langt yngre tilhørerne i den flotte forsamlingsstua var det imponerende hva de husket fra sine yngre dager. De kunne nok brukt hele torsdagen til denne mimrestunden, men andre gjøremål krever tid  det også.

- Dette var veldig hyggelig. Å få treffe dere nå i dag før selve dagen var veldig flott,  avrundet jubilanten, tydelig fornøyd etter det lille treffet torsdag.

- Tusen takk for fremmøte. Dette var nok ei flott stund for dere alle å treffes slik, sa sønnen Eivind, til Marie som labbet hjem alene til huset tvers over gaten, til Irene som ble kjørt hjem til Berge, til Randi som bor ved Servicesenteret og til Per som selvfølgelig startet opp sin egen bil og kjørte hjem til Alsviga.

N247 har tatt ut et lite bidrag av det som familien har sendt på forespørsel til NTB, slik det gjøres når folk runder de 100 i Norge:
«Bjarne Martinsen er født på Flekkerøy og vokste opp sammen med seks søsken og har bodd her hele livet. Han har fisket med egen båt og sammen med andre til langt over pensjonsalderen. Han har hatt god helse og bor fortsatt i sitt hjem.  Her lager han mat, han baker brød og så legger han ut på sine daglige turer. Det skjer til fots eller med det fantastiske fremkomstmiddelet el-skuteren. Noen av sansene er naturligvis svekket, men ikke nysgjerrigheten. Han følger med i nyhetsbildet og i  misjonsbladet og hvordan det går med de fire barna og deres familier. Der har han god oversikt. Bjarne har levd de siste 20 årene alene da kona Alise døde i 2000.

Vi er imponert over de mange nye tankene som kommer fra han og ønsker at han fortsatt skal ha stor glede av livet. Men når enden kommer, har han forberedt seg på det også».

Bildet under:  Bjarne var fisker i mange år. Her er båten «Sjøvik» som han var med og eide i sin tid. (Foto: Privat).

Frukt er sunt. Bjarne forsyner seg i disken på KIWI. (Foto: Arild Hansen)

Bjarne Martinsen i sin vante stil på vei til KIWI for å handle. Da er firehjulingen grei å ha (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no