Ina Malene Berge (24) på ryggen til Hei Danska i Nordfjordeid på Vestlandet. (Foto: Ingrid Hansen)

«Hei Danska»: Bor i Søgne vinterstid, og er «plenklipper» på øya i sommerferien

  Arild Hansen
  26. juli 2020
  17:54
Snakk om flott og variert tilværelse. Den 15 år gamle fjordingen «Hei Danska» trives sikkert veldig i hverdagen. Fra rundt september og frem til slutten av mai måned blir hun foret med tørrhøy fra rundballer på «Stall Nyvoll» på Lunde ute i Søgne. 

I sommerferien går hun på beite på Flekkerøy, der eier Ina Malene Berge stammer fra, selv om hun opprinnelig kommer fra Vågsbygd. Hun var bare ei lita jenta den gang hun begynte på Taramareskogen barnehage i Lindbøskauen på øya, og hun fikk oppveksten her ute. Den flotte hesten fikk hun for seks år siden. Da var den ni år, mens Ina Malene var 18.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Rene «plenklipperen»
Den firbeinte faren stammer fra Danmark, mens moren som bar navnet «Hei Jenta» kom fra Vegårdshei.

- Siden faren var dansk, og moras navn var «Hei Jenta», ble det vel «Hei Danska» på hesten min den gang, sier Ina Malene, der N247 treffer den 24 år gamle jenta borte ved et av de to jordene som hun beiter på. Eller beiter, og beiter Fru Blom. «Hei Danska» og føllet «Danskas Glimt» som så verdens lys 4. mai, er de reneste «gressklipperne» på jordene borte på Kjære.

- Ja, det går unna her, smiler Ina Malene, med et godt og flott tak i de to hestene, før de stiller opp for fotografering på jordet kloss ved der det har vært 15-20 års krangling med myndighetene om en gang og sykkelvei på Vesterøya.

Epona Ridesenter
- Jenter og hest hører liksom sammen, heter det ikke det, spør Ina Malene, når hun forteller at hun ble tidlig interessert i hestesporten, og begynte på Epona Rideskole i Sørlandsparken tre-fire år før hun fikk sin egen. Ja, så glad er hun i «Hei Danska» at den firbente likegodt ble med da hun gikk tre år på Folkehøgskole i Nordfjordeid oppe på Vestlandet. Der stelte hun hun hesten, og der deltok hun i konkurranser, som hun også gjorde hjemme i Kristiansand og i Søgne.  

Artikkelen fortsetter under bildet.
N247 traff Ina Malene Berge med begge fjordingene på et av jorde på Kjære nylig. (Foto: Arild Hansen).

- Dette har jo vært en del av ungdomstiden min, og jeg trives like mye i dag, som den gang jeg begynte på rideskolen. Det å ha henne i Søgne, for så å la hun gå på beite på øya om sommeren, passer utmerket, sier Ina Malene, som ga føllet navnet «Danskas Glimt» den dagen hun kom til verden.

- Det passer jo inn i navnerekken det, ler Ina Malene, som til daglig jobber hos Henning Olsens Is. Hun bor på Hellemyr, men tilbringer det meste av tiden, enten i Søgne eller på Flekkerøy, eller kort sagt; der de to kjære hestene hennes er.

Ina Malene Berge med begge fjordingene på Stall Nyvoll på Lunde i Søgne. (Foto: Privat)

Ina Malene Berge på Flekkerøy med Hei Danska og Danskas Glimt. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no