Ute på Grashavet treffes Den Sorte Dame og Grevinnen på hver tur. Da blir det snurring med båtene og høylytte skudd, noe folk setter stor pris på. Innfelt er fetterne Arvid (t.v.) og Sigurd Jarl. (Foto: Arild Hansen)

Flekkerøy-fettere i «full krig» på Grashavet

  Arild Hansen
  12. juli 2020
  19:24
For tolvte sesong i strekk har Sigurd Jarl Vestberg fra Flekkerøy inntatt sin vante plass oppe på broa på «Den Sorte Dame» som går sine vante ruter ute på Grashavet ved Dyreparken. Og på «Grevinnen», den andre skuta, er det fetteren Arvid Pedersen som styrer. Det gjør han for aller første gang.

Begynte som sjømann
Begge er de født på øya. Men Arvid dro allerede til sjøs som 16-åring, gjennom Langfeldts rederi i Kristiansand. 71-åringen tok med årene både styrmann- og skipperskolen. Etter årene som sjømann ute på de syv hav, ble det Nordsjøen i de neste 30 årene. Først ti av dem som stabssjef, og de neste tyve som plattformsjef. Og i mange år har han bodd i Olden, helt innerst i Nordfjord. Men, på sommeren må han bo på øya. Og så langt inn i sommersesongen ute på Grashavet, har han kost seg veldig.

- Dette er jo en veldig trivelig jobb. Sammen med både piraten om bord, og ikke minst alle gjestene som setter veldig pris på turen de blir med på, sier Arvid, som syntes det er ekstra koselig å jobbe sammen med fetteren Sigurd Jarl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Tidligere fisker
Sigurd Jarl er tidligere fisker, og utenom den mangeårige jobben som skipper på skutene ute i Dyreparken, jobber han resten av året på Bøteriet ute på Geiderøya. I år kjører 74-åringen både de vanlige dagrutene, samt at han også jobber på kveldstid når forestillingene med Kaptein Sabeltann spilles.

- Det blir jo litt spesielt i år med dette koronaviruset, og alle lovbestemmelser og det som hører til. Det blir jo åtte forestillinger i år, i stedet for kun den ene som jo har startet sent kveldstid og når mørket har inntatt parken. Så det blir jo mer kjøring. Men, det går greit, og jeg trives like mye nå som den gang jeg kjørte første gang i 2009, sier Sigurd Jarl, som koser seg litt ekstra da han og fetteren kan snurre skutene rundt utpå Grashavet mellom bryggene og Abra Havn, og sette i gang høylytte skuddvekslinger mot hverandre.

- Ekstra stas
- Både store og små syntes jo dette er ekstra stas, sier Sigurd Jarl, som berømmer både mannskap og gjestenes holdninger omkring situasjon alle er berørt av i disse tider.

- Absolutt. Piraten om bord ber folk holde avstand, de blir henvist til sine plasser, og står der turen gjennom. Normalt tar vi med oss 70 personer på en tur. Nå har vi ryddet plass til halvparten, sier Sigurd Jarl, før han inntar sin plass ved roret, og fører skuta ut fra brygga ved Kaptein Sabeltanns Verden, og vinker til publikum inne på landsida.

Arvid kjører Grevinnen for første gang denne sesongen, og trives med det.    (Foto: Arild Hansen)

Sigurd Jarl trives veldig godt om bord som skipper på Den Sorte Dame. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no