- Vi trenger å vite mer om hvor stillehavsøsters befinner seg i Agder. Vil du være med på jakten etter dem? Bli med på registreringsdugnaden vår i sommer, og registrer dine funn innen 1. oktober, så er du med i trekningen av flotte marine premier, skriver fylkesmannen fredag. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Fylkesmannen: - Registrer stillehavsøsters og vinn premie

  Nicolai Prebensen
  04. juli 2020
  11:53
- Vi trenger å vite mer om hvor stillehavsøsters befinner seg i Agder. Vil du være med på jakten etter dem? Bli med på registreringsdugnaden vår i sommer, og registrer dine funn innen 1. oktober, så er du med i trekningen av flotte marine premier, skriver fylkesmannen i Agder i en pressemelding fredag.

Fylkesmannen i Agder lanserer i år registrering av funn av stillehavsøsters i vår kartdatabase her »  

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I pressemeldingen skriver fylkesmannen videre:
«Appen er lett å bruke fra mobil når du er ute i skjærgården. Vi vil gjerne ha inn data for lokaliteter som er fri for stillehavsøsters også. Registrert «ikke funn» er også med i trekningen.

Bli med på konkurranse! 
For å registrere i databasen går du inn på denne siden ». Husk å registrere e-postadresse om du vil være med i trekningen.    

Folk i Agder er flink til å bruke sitt nærmiljø, og liker å være ute. Er du ved sjøen, så er jakten på stillehavsøsters en morsom aktivitet både for store og små. Alle som registrere funn/ikke funn, vil være med i trekningen. Ved å plukke eller destruere stillehavsøsters dere finner, gjør dere en viktig jobb med å holde den i sjakk i vårt fylke og hindre spredning vestover.  

Hvorfor en så stor innsats mot stillehavsøsters? 
Stillehavsøsters er en uønsket og fremmed art i norske farvann. Den er en stor trussel mot stedegne arter, som flatøsters og blåskjell, og kan ødelegge sjøfuglenes matfat ved å dekke hele sjøbunnen der fuglene beiter. I tillegg er den en stor trussel mot kystfriluftslivet fordi den trives på langgrunne strender og lune viker med varmt vann. Skjellene er knivskarpe, og barn og voksne kan skade seg stygt hvis man for eksempel tråkker på dem.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Disse stillehavøstersene ble funnet på Saltholmen like utenfor Høllesanden i fjor sommer. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).

Stillehavsøstersen kalles ofte for en ingeniørart fordi den kan danne et stort, hardt teppe, eller nærmest et stort rev av skjell. Hvert skjell kan produsere millioner av egg, og sprer seg svært raskt. Den vokser hurtig, og derfor er derfor viktig å bekjempe spredning og kontrollere eksisterende bestander. Arten er vurdert under «Fremmedartlista» som Svært høy risiko.

Går det fint å spise de vi finner?
Vi får ofte spørsmål om stillehavsøsters kan spises. Det er ikke utarbeidet et eget varsel for stillehavsøsters, og kunnskapsgrunnlaget er ikke godt nok til at vi kan si at dere kan benytte blåskjellvarselet. Vi anbefaler at dere leser Matportalen og deres anbefalinger angående stillehavsøsters >

Husk at flatøsters er nær truet og ikke skal plukkes,» avslutter fylkesmannen  Agder.

Stillehavsøsters til venstre og flatøsters til høyre. Merk at stillehavsøsters her en mer langstrakt form og taggete, skarp kant. (Foto: Ingunn Løvdal, Fylkesmannen i Agder.)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no