To og en halv time etter oppfyring av den nye bakerovnen på Søgne Bygdemuseum kunne endelig Beth Repstad og Arnfinn Håverstad innvie ovnen med Haklievabrød. Karen Elisabeth Abrahamsen, Lisbeth Røsstad og Kari Kleivset følger spent med. (Foto: Nicolai Prebensen)

Bakerovnen innviet: - Disse brødene er det mye godt i

  Nicolai Prebensen
  03. juli 2020
  17:42
Praktverket og 5-års prosjektet « I bestemors fotspor», en produksjon i Kystkvinner i Søgnes regi, ga et pent overskudd. Pengene ble skjenket det nyflyttede Søgne Bygdemuseum, og en ny bakerovn ble en realitet. Denne skal brukes ved større anledninger på Søgne gamle prestegård. Foreningens medlemmer, med stor erfaring fra tilsvarende ovner rundt i Søgne, har lovet å bake de lekreste Hakleivabrød og Solskinnsboller for salg under kommende arrangementer.


Fredag ettermiddag, etter to og en halv times oppfyring, gikk de aller første bakervarene inn i ovnen. 

- Disse brødene er det mye godt i, det er alt du får vite, sa «fyrbøter» og bakermester Arnfinn Håverstad lattermildt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Kari og Jan Arne Kleivset var også selvsagt til stede. De har lang erfaring fra brød- og pizzabaking fra Bakstekjelleren på Ålo, i Romsviga og i Helleviga. I tillegg til de to var også Beth Repstad, Lisbeth Røsstad og Søgne gamle prestegårds Karen Elisabeth Abrahamsen med på den spennende innvielsen av bakerovnen. Også murermester Petter Kristensen dukket opp. Det er han som stod for byggingen av ovnen.

340 grader
- Temperaturen skal være rundt 340 grader, da skal brødene bakes i 22 minutter. Da vi målte med lasermåler viste det seg at temperaturen var høyere enn vi trodde etter oppfyringen. Med 380 grader inne i ovnen, måtte vi vente litt på at den fikk kjølt seg ned. Vi må bli kjent med ovnen før alt «sitter», sa Jan Arne Kleivset.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Arnfinn Håverstad med Hakleivabrødene som skal inn i den nye bakerovnen. Kari Kleivset, Beth Repstad, Lisbeth Røsstad og Karen Elisabeth Abrahamsen i bakgrunnen. (Foto: Nicolai Prebensen).

Både Hakleivabrødene og Solskinnsbollene så ut til å trives godt inne i varmen, og etter henholdsvis 22 minutter og 10 minutter kom det beste bakerverket ut av ovnen. Dette blir også tilbudt under den offisielle åpningen av Søgne Bygdemuseum 12. juli. En sak N247 kommer tilbake til.

- Til å være første gangen i denne ovnen gikk dette veldig bra, konkluderte Håverstad.
Sist oppdatert 03.07.2020 klokken 17:43 av Nicolai Prebensen

Nybakte Hakleivabrød er ferdigstekt, og Beth Repstad og Arnfinn Håvestad var fornøyde med debuten. Jan Arne Kleivset (t.h.) følger med. (Foto: Nicolai Prebensen)

Lisbeth Røsstad, Beth Repstad, Kari Kleivset er ferdige med trillingen av solskinnsbollene og venter på tur inn i den nye bakerovnene på Søgne Bygdemuseum. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no