- De fleste er flinke og veldig nøye

Publisert

- Vi har mange barn som bor i nærområdet og blir levert uten bruk av bil, men som i andre barnehager blir også mange levert og hentet med bil her på Torvmoen, sier leder i barnehagen Siw Granroth til N247 fredag morgen. 
Denne dagen har hun invitert Nullvisjonen Agder ved Tom Erik Dønnestad til barnehagen for å snakke med foreldre og komme med tips om hvordan barna sikres på beste mulige måte når de er med på tur i bilen. 
- Det nærmer seg raskt ferietid, og i år er det kanskje ekstra mange som kommer til å bruke bilen til ferietur. Når Tom Erik hadde anledning til å komme, passet det derfor fint å ha dette besøket akkurat nå, utdyper Granroth. 
Granroth og Dønnestad er samstemte på at de aller fleste foreldre både er opptatt av barnas sikkerhet og også er nøye med å ta dette på alvor, selv under tildels korte turer fra hjem til barnehage. 
- Skulle bare
- Likevel ser vi av og til forhold som bekymrer oss, sier Granroth. 
Dønnestad bekrefter at også han fra tid til annen observerer barn på fanget i forsetet, barn som ikke er tilstrekkelig sikret i barnesetet og andre uheldige forhold. 
- Vi skulle bare, er et svar som da går igjen, ofte etterfulgt av forklaringer om en kort tur i nabolaget eller andre lettvinte forklaringer. 
- Stram beltet
- Vi vet at det er fem ganger sikrere å sikre barna i bilen med bakovervendt stol, helst til barna er 4-5 år gamle, det redder liv og helse hvis uhellet er ute. Det er også veldig viktig å tenke på å ha stramme belter både for barn og voksne, det å ikke stramme sikkerhetsbeltet noe som tar deg ett sekund ekstra, kan være forskjellen på å være uskadd, eller ha kritiske og livstruende skader rett og slett fordi du fratar bilens innebygde sikkerhetssystemer muligheten til å fungere optimalt, forklarer Dønnestad.
Han utdyper dette med at en moderne bil har ikke bare sikkerhetsbelter og airbag, deformasjonssoner og ekstremstyrke rundt førerkupeen, den har også beltestrammere og faktisk også kraftreduksjonsutstyr som slipper ut igjen sikkerhetsbeltet med stor friksjon  i noen centimeter. På den måten reduseres kreftene vi utsettes for, og skadene reduseres betydelig. 
– Men, legger han til. Dersom du ikke strammer beltet og får det helt inn til kroppen, ikke over magen, men på hoftekammen og så nærme halsen som mulig, så vil ikke beltestrammeren trekke deg inn i setet og bort fra airbagen, men heller bare stramme «slakken», og igjen slippe ut igjen «slakken». Dette vil forverre skadene betydelig, og i stedet for en sjekk av helsepersonell, må du gjennom omfattende operasjoner, en lang sykemelding og kanskje får du varige skader. Derfor, husk å stramme bilbeltet skikkelig når du skal ut og kjøre bil, hver eneste gang, formaner Dønnestad (bildet). 
- Nyt turen
- La bilturer være en del av en opplevelse som du nyter uten stress. Slapp av, bruk tiden og nyt reisen, ta pauser og hvil ut, er Dønnestads råd til alle bilister som ønsker å være en hyggelig, behagelig og trygg sjåfør, enten du er med familien på ferietur eller på vei for å levere barnet ditt i barnehagen. 
- De fleste er flinke og nøye med sikring av barn, men vi ser av og til forhold som ikke er bra, forteller Tom Erik Dønnestad og Siw Granroth. (Foto: Jon Aamodt)
Konrad (2 år) likte seg best som servitør av kaffe sammen med Tom Erik Dønnestad. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS