Kristiansand kommunes kulturpris for 2020 ble tildelt Terje Formoe fredag ettermiddag. (Foto: Kristiansand Dyrepark)

Kristiansand kommunes kulturpris 2020 tildelt Terje Formoe

  Redaksjonen
  03. juli 2020
  15:30
Visesangeren, skuespilleren og skaperen av et mangfold av historier for barn, Terje Formoe, ble fredag tildelt Kristiansand kommunes kulturpris ved et arrangement i Kaptein Sabeltanns verden i Dyreparken i Kristiansand. 

Om kulturprisen
Kristiansand kommune oppsto i ny drakt 1. januar 2020 etter sammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand kommuner.  Den nye kommunen vedtok å videreføre tradisjonene i de avviklede kommunene om å dele ut en pris med formål om å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Ingen som tidligere har vunnet kulturprisen i en av de tre avviklede kommunene kan vinne prisen som tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats. I henhold til vedtatte retningslinjer må mottakeren være hjemmehørende i Kristiansand og tidligere Søgne og Songdalen de siste 10 årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i en av samme steder. 

Prisen består av 50.000 kr samt en glasskulptur av kunstner Camilla Prytz som høsten 2019 vant en lukket konkurranse for levering av de neste ti års kulturprisverk i den nye kommunen. 

Årets pris 2020
Innen forslagsfristen 1. mars kom det i inn totalt 12 forslag med begrunnelser på 11 ulike kandidater. Juryen har bestått av kulturstyrets leder Bjørn Egeli (Arbeiderpartiet), nestleder Jens Anders Ravnaas (Tverrpolitisk folkeliste) og utvalgsmedlem Amalie Gunnufsen (Høyre). Juryen kom fram til en enstemmig innstilling som igjen ble enstemmig vedtatt av kulturutvalget 15. april. 

Om vinneren
Terje Falk Formoe er født i Fredrikstad 6.desember 1949 men har hele sitt voksne liv hatt sitt virke i Kristiansand. Han bor og arbeider i Kristiansand. Formoe er utdannet lærer. Han begynte artistkarrieren som visesanger, og det første albumet kom i 1975. Han arbeidet som markeds- og underholdningssjef i Kristiansand Dyrepark fra 1984 til 1994. Der framførte han egne, musikalske familieforestillinger hver sommer, blant annet Vår dyreverden og de populære sjørøvershowene med Kaptein Sabeltann fra 1989.

Terje Formoes kulturelle CV er lang; han har utgitt en rekke plater for barn, først og fremst med musikken fra forestillingene om Kaptein Sabeltann, men også Livet er toppen fra 1983 som inneholdt den kjente Juliussangen. Formoe har også laget familieforestillinga Kjell Pell Pottitskrell i 1996 og utgitt visealbumet Umaskert i 2003. Mest kjent er han imidlertid for rollefiguren Kaptein Sabeltann, en skikkelse som har blitt en stor kommersiell suksess. Arbeidet med Sabeltann gav ham Kardemommestipendiet i 1992, og det resulterte i Spellemannprisen 1994 i kategorien barneplater for albumet Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga. Han ble nominert til Spellemannprisen 2014 for albumet Den blå planeten. Senest i år har Formoe gitt ut en av sine egne nyskrevne viser, noe som peker mot enda en albumutgivelse og viser hans utrettelige produksjon. 

Terje Formoe har i tillegg til publikums gunst hatt stor kommersiell suksess som daglig leder og styreleder i Kaptein Sabeltann AS og styremedlem i Piratprodukter AS. 

Juryens nærmere begrunnelse
Juryen vil fremheve Terje Formoes brennende engasjement for barnekultur og musikk generelt, spesielt rettet mot visesang. Formoe har gjennom sine 70 år opparbeidet seg en imponerende katalog med musikk som i dag er tilgjengelig via diverse strømmetjenester og i fysisk format. 

Spesielt er sangene rundt Kaptein Sabeltann og Juliussangen høyt oppe på strømmetjenesten sine topplister. Med sine produksjoner rettet mot barn og familier har han oppnådd en formidabel suksess både innenlands og utenlands og bidratt til å sette Kristiansand ettertrykkelig på kartet gjennom en årrekke. Juryen anser Terje Formoe som en meget verdig kandidat til kulturprisen for 2020.

Pressemelding fra Kristiansand kommune.
Sist oppdatert 03.07.2020 klokken 19:01 av Nicolai Prebensen

- Spesielt er sangene rundt Kaptein Sabeltann og Juliussangen høyt oppe på strømmetjenesten sine topplister. Med sine produksjoner rettet mot barn og familier har han oppnådd en formidabel suksess både innenlands og utenlands og bidratt til å sette Kristiansand ettertrykkelig på kartet gjennom en årrekke, skriver kulturdirektør Torbjørn Urfjell i begrunnelsen for tildelingen av årets kulturpris i kommunen. (Foto: Kristiansand Dyrepark)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no