Kontoret på Salemsveien er ryddet. Fredag ettermiddag gikk Tor Otto Kjær inn i pensjonistenes rekker. (Foto: Nicolai Prebensen)

Går av etter 40 år:- Hva skal du gjøre på mandag Tor Otto?

  Nicolai Prebensen
  27. juni 2020
  12:10
Tor Otto Kjær hadde fredag sin siste arbeidsdag etter 40 års innsats i Søgne kommune og seks måneder i Kristiansand kommune. 4. juli fyller den blide arbeidskaren 67 år.

- Hva skal du gjøre på mandag Tor Otto?

- Jeg skal til legen å sjekke blodtrykket, sier han kjapt med en rungende latter.

Vi møter han i lunsjrommet på kommunens lokaler i Salemsveien i Søgne. Mange av kollegene er samlet til jorbærlunsj for å takke av Kjær på hans siste arbeidsdag. Den kommende uka skal han på en liten reise og ellers ikke foreta seg stort gjennom sommeren. Når ferien er over tar han likevel fatt på en ny karrière, som hjelpemann for sønnen Karl Gustav Kjær som driver Kjær Maskin og Transport.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Det blir nok noen turer til hytta på Brokke også, men ut over å være med sønnen og litt forefallende arbeid på hytta og hjemme har jeg ingen store planer, sier han.

Den utdannede bilmekanikeren startet i Søgne kommune 2. januar 1980, da som fagarbeider med vann og kloakk i ingeniørvesenet. I 1983 ble han arbeidende formann i samme avdeling og steg i gradene til oppsynsmann og senere leder i uteavdelingen i Søgne kommunes ingeniørvesen. 

Bilmekaniker
Før han ble ansatt i kommunen jobbet han som bilmekaniker hos Ford og hos Jostein Repstad.

- Jeg hadde nok stått til jeg var 70 om det ikke hadde vært for kommunesammenslåingen. I alle disse årene har mine kolleger og jeg bygget opp et arbeidsteam bestående av kamerater. Alle har gått løs på forefallende arbeid uansett bakgrunn og utdannelse. Rørleggerne har gjerne gjort veiarbeid på kommunale veger, og alle har stilt opp når det har vært behov. Ved snøfall var alle mann ute, og det har aldri vært vanskelig å be kollegene mine om å ta et ekstra tak. 

- Fort og godt
- Nå er det slik at vi blir tildelt jobber uten at vi kan ta jobbene på sparket når noe skjer. Jeg var vant til å ha ansvar, og selv om utegjengen satte i gang reparasjoner og annet forefallende arbeid uten at jeg var klar over det, ble jobbene gjort så fort og godt som overhodet mulig. Slik er det ikke nå, sier han ettertenksomt.

Han understreker at jobben i Søgne kommune ingeniørvesen har gitt han 40 fantastiske år i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Uteavdelingen i gamle Søgne kommunes ingeniørvesen kunne brukes til det meste. Her er Kjær som trafikkdirigent under valget i september 2017. - Vått og kaldt etter 12 timer, men morsomt, sa han dengang. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).

- De beste
- Jeg har hatt de beste kollegene, den beste arbeidsplassen og har hatt et fantastisk samhold på tvers av avdelingene i kommunen. Ved nyttår ble vi splittet, og det samholdet og effektiviteten i den avdelingen vi jobbet i forsvant, fortsetter Kjær.

Han vil gjerne trekke frem bygda som hadde under 5.000 innbyggere i 1980.

- Vi gjorde de jobbene vi måtte så fort og grundig som vi kunne. Stelte uteområdene etter beste evne og holdt bygda fin. Det skyldte vi innbyggerne i Søgne. Det er jo tross alt de som betalte lønna vår, forteller han med et sjeldent alvorlig blikk.

Jens Magne Østermann er en av flere kolleger av Kjær som har hatt pensjonisten som leder i mange år.

- Grått og ledd
- Jeg kan med hånden på hjertet si at i 99 prosent av tilfellene har han dratt oss alle i samme retning. Tor Otto har grått og ledd sammen med oss og gitt oss alle tillit. Det har vært noen svært gode år, og det blir sykt rart å komme på kontoret mandag og se at han ikke sitter på kontoret sitt. Som sjef har han vært fantastisk og tar alltid telefonen, enten han har vært på hytta, hatt ferie eller om det var midt på natta. Dette har vi også lært av, takket være en god leder. Mannen er rett og slett lettvint å forholde seg til. Det er slikt det blir kvalitet i arbeidet, sier Østermann.

Kjær minnes noen rare episoder gjennom sitt arbeidsliv i ingeniørvesenet.

Kattepine
- En gang måtte vi spyle en katt gjennom hele rørsystemet fra Vedderheia og ned til Lunde skole. Katten hadde kommet inn i røret og klarte ikke å komme seg opp igjen. Røret var glatt og da var det bare å sette på vann. Eieren stod i bunnen med hov og ventet. Katta kom ut til en hylende matmor, forteller Kjær lattermildt.

- Vederstyggelig
En gang måtte han og kollega Helge Nygård redde en katt ned fra et tre. Jo høyere Kjær klatret, desto høyere klatret katten. Da Kjær var nesten i toppen av treet valgte katta å gjøre sitt fornødne og traff selvsagt den nå 66 år gamle lederen med hele «salva».

- Det var ille, veldig ille, og akkurat den dagen var jeg ikke like begeistret for kollega Helge Nygård som gapskrattet hele veien tilbake til stasjonen. Det lukta vederstyggelig, ler han, og sier at utenom det er Helge en grepa han har jobbet med i 45 år.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Siste lunsj med kollegene på Salemsveien i Søgne fredag. (Foto: Nicolai Prebensen).

Han forteller også om litt uhyggelige opplevelser fra innbyggere i bygda, spesielt vinterstid.

- Jeg har blitt drapstruet flere ganger fordi vi ikke har brøytet eller strødd glatte veier fort nok. Det er litt tøft, men det er også vanskelig å ta slikt helt på alvor. Når det er sagt har jeg ikke mye vondt å si om innbyggerne i Søgne. Bygda er et fantastisk sted å bo, og menneskene er tålmodige, behjelpelige og hyggelige. 

- Jeg håper bare det fortsetter slik, og jeg flytter i alle fall ikke på meg når jeg nå går av med pensjon, avslutter hedersmannen.
Sist oppdatert 27.06.2020 klokken 17:35 av Nicolai Prebensen

Tor Otto Kjær (fremst) sammen med gode kolleger. F.v. Jonas Repstad, Helge Nygård og Jens Magne Østermann. (Foto: Nicolai Prebensen)

Du har garantert sett Tor Otto Kjær kjøre rundt i bygda i en 12 år gammel Citroen med gule blinklys på taket. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no