Video: Misjonalliansen.

- Vi har det ekstra godt i Søgne. Vi må løfte blikket fra vår egen situasjon under pandemien

  Nicolai Prebensen
  05. juni 2020
  17:23
- Vi har det godt i Norge, enda bedre i Søgne og best på Langenes, ler Roy Mersland, aksjonsleder for «Søgne hjelper Ecuador».

Han har gjennom Søgne menighet den siste tiden arbeidet hardt for å samle inn penger i en aksjon som opprinnelig ble er generert av Bispedømmet i Agder og Telemark. Dette  gjennom et brev som gikk ut til samtlige menigheter 12. mai i vår.

- Vi må løfte blikket fra vår egen situasjon under pandemien, og Søgne menighet og jeg ble raskt enige i at vi måtte gjøre noe. I og med at jeg tilsammen har vært rundt ti år i Guayaquil i Ecuador for Misjonsalliansen var det naturlig at jeg tok ansvaret som lokal aksjonsleder for «Søgne hjelper Ecuador».

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Han forteller om forferdelige scener da koronaviruset spredte seg i rekordfart i byen på grunn av «supersmittere».

- Mange fra landet har flyttet til Spania, og da viruset spredte seg i Sør-Europa reiste mange tilbake til hjemlandet. Kulturen gjør at det rigges til mange familiefester ved gjensyn, og alle skal kysse hverandre på kinnene. Da sier det seg selv at smitten spredte seg fort, og med et helsevesen og begravelsesbyrå som brøt sammen, eskalerte situasjonen eksplosivt. Mange hundre mennesker, om ikke tusenvis ble liggende døde i gatene, og de ble liggende lenge. 

- Prekær
- Situasjonen der nede er fremdeles prekær, og nylig døde en god venn av oss der nede. En av våre ansatte i Misjonsalliansen har også måttet bøte med livet på grunn av smitte. Derfor har våre folk der nede nå blitt rene nødhjelpsarbeidere og trenger all den hjelp de kan få. De pengene som samles inn går til mat, vann, medisiner, smittevernutstyr og veiledning. Fattigdommen er stor i et land hvor klasseskillene er enorme, fortsetter han.

Aksjonen har startet en Facebookside hvor folk kan donere penger til prosjektet. I tillegg har flere bedrifter bidratt sterkt i prosjektet. Oasen, Finsland og Greipstad menigheter og Søgne Misjonskirke har også kastet seg inn i prosjektet.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Roy Mersland jobber intenst fra kjøkkenbordet på Langenes som aksjonsleder for å hjelpe Søgne menighet til å samle inn nødhjelp som følge av pandemien i Ecuador. Han har jevnlige digitale møter med medarbeidere i Guayaquil i landet. (Foto: Nicolai Prebensen).

Engasjement
- Det er fantastisk å se det engasjementet medmenneskene i Søgne og omegn viser. Det er noe eget med slike bygder som dette, og spesielt her er dugnadsånden stor. Til nå anslår jeg at vi har fått inn nærmere 150.000 kroner, og det fortsetter å komme inn donasjoner og sponsorer fra næringsliv og privatpersoner. 

- Dette er mye penger i Ecuador, og når over halvparten av innbyggerne i Guayaquil driver egne forretninger de ikke kan drive nå, står byen og landet ved foten av en kjempekatastrofe, sier Mersland videre.

Han understreker at aksjonen vil fortsette frem til Sankthans.

- Se til Søgne
Ansvarlig for aksjonen i bispedømmet og i hele Norge er Flekkerøy-karen Ivar Sandnes (Bildet under. Foto: Den Norske Kirke). Han sier aksjonen i Søgne gjør det best i hele landet.

- Søgne menighet har plassert rette mann på rett plass. Roy Mersland kan dette og er svært godt kjent med situasjonen i Ecuador. På landsbasis heter denne aksjonen «Sammen som kirke i hele verden». I denne ekstraordinære situasjonen vil biskopen i Agder og Telemark bispedømme og leder av bispedømmerådet oppfordre menighetene til misjonssolidaritet.

- Søgne-aksjonen har konsentrert seg om Ecuador, og dette får de til. Menigheten og de menighetene som har «kastet» seg på er stjerneeksempler på hva menighetene og folket kan få til sammen. Når jeg er rundt og forteller om aksjoner sier jeg ofte, «Se til Søgne». Mer trenger jeg vel ikke å si, avslutter han lattermidt.

- Har dere satt noe mål for aksjonen Mersland?

- Nei. Vi står på frem til Sankthans og håper på det beste, avslutter han.
Sist oppdatert 05.06.2020 klokken 23:27 av Nicolai Prebensen

"Søgne hjelper Ecuador" aksjonerer for å hjelpe til i en prekær situasjon i Guayaquil i landet. - Barn er ekstra sårbare i kriser. Nå trenger de oss mer enn noen gang. I Ecuador er det et stort problem med vold i hjemmet og isolasjonen under koronakrisen gjør situasjonen enda verre, skriver Misjonsalliansen på sin Facebook-side. (Foto: Misjonsalliansen)

Medarbeidere fra Misjonsalliansen deler ut mat, medisiner, smittevernutstyr og gir smittevernråd til befolkningen i Ecuador. (Foto: Misjonsalliansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no