Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie, sammen med Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg på pressekonferansen torsdag. (Foto: regjeringen.no)

- Trenger at alle stiller opp

  Jon Aamodt
  12. mars 2020
  15:13
- Alle vil få en annerledes hverdag, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun på en pressekonferanse torsdag varslet drastiske tiltak for å stanse koronaviruset som nå sprer seg i hele verden.

- Jeg forstår frykten, la hun til og konstaterte samtidig at mange flere vil bli smittet i dagene som kommer.

Statsministeren sa videre at det er helt avgjørende at alle landets innbyggere deltar i dugnaden for å begrense videre spredning av viruset. Hun karakteriserte tiltakene som nå iverksettes som de strengeste og mest inngripende i Norge i fredstid. 

– Alle landets barnehager, skoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter stenges, sa statsministeren videre.

- Ingen grunn til hamstring
Hun la vekt på at det ikke er noen grunn til å hamstre dagligvarer. 

- Butikkene kommer til å være åpne og vi har god tilgang til varer, konstaterte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Stenger arrangementer og virksomheter
- Helsedirektoratet har med hjemmel i smittevernloven fattet vedtak om forbud mot eller stenging av følgende, fortsatte helseminister Bent Høie pressekonferansen:

  • Kulturarrangementer
  • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
  • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  • Treningssentre
  • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking og liknende
  • Svømmehaller, badeland og liknende
Alle vedtak om stenging gjelder i første omgang til 26. mars, men kan bli forlenget. 

Restriksjoner på reiser
Høie oppfordret sterkt til å unngå reiser som ikke er nødvendig, og han ba folk tenke seg om ved bruk av offentlig transport.  Det vil bli restriksjoner for besøkende til helseinstitusjoner, og forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling, informerte helsestatsråden. 

Flyplasser stenges ikke nå, men helsedirektør Bjørn Guldvog anbefalte nordmenn i utlandet å komme hjem raskt dersom de har planer om hjemreise. 
Sist oppdatert 12.03.2020 klokken 16:04 av Nicolai Prebensen

Kulturarrangementer og idrettsarrangementer stoppes inntil videre. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no